Avl

Avlsrådgiving på kjøttfe

Større ammekubesetninger, nye ammekuprodusenter samt økt interesse for kjøttfesemin på melkebruket har ført til et større behov for avlsrådgivning på kjøttfe.

Tyr

tyr@tyr.no

Tyr tilbyr nå avlsrådgiving.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Mange produsenter driver i dag bevisst avlsopplegg i sin besetning, mens andre har et mindre bevisst forhold til dette. Det er mange fordeler med et bevisst avlsopplegg; økt produksjon, gode mordyr og kalvinger uten komplikasjoner. Tyr og Geno har avtale om kjøp av avlsrådgiving med Tine. Tine sine avlsrådgivere skal tilby avlsrådgivning for Tyr og Geno sine medlemmer

Tines avlsrådgivere utfører tjenesten

Avtalen går i korte trekk ut på at Tines avlsrådgivere skal utføre tjenesten for Tyr og Geno. Avlsrådgivingen er en betalt tjeneste som Tine vil fakturere direkte til Tyr-medlemmer som benytter seg av tilbudet.

Tine har ansvaret for utføring av rådgivningen. Geno og Tyr har ansvar den faglige opplæringa og oppdatering av de dataverktøy som blir benyttet. Geno på bruk med mjølkeraser og Tyr på bruk med kjøttferaser.

Oppsett av avlsplaner

Rådgivningen utført av Tine går på oppsett av avlsplaner i forskjellige driftsopplegg med kjøttfe som det beregnes avlsverdier for.

  • Oppsett av avlsplaner for renrasa kjøttfebesetninger der det drives med raser som det er nasjonal avl på.

  • Oppsett av avlsplaner for krysningsbesetninger, med hovedformål om riktig bruk av raser i forhold til mål for besetningen.

  • Bruksdyrkrysning på melkebruket. Bruk av kjøttfeokser for optimalt resultat i Geno sin avlsplan.

Rådgivningstilbudene på ammekubruket

Hva som inngår i avlsrådgivningen kommer litt an på hvilken besetning du har. Felles for renrase og krysnings­besetninger på kjøttfe er:

  • 1) Avlsplan Enkel: oppsett av avlsplan

  • 2) Avlsplan Pluss: oppsett av avlsplan som er spesialtilpasset dine ønsker og avlsstrategi for besetningen.

  • 3) Avlsplan Super: Oppsett av avlsplan med besøk, der besetningen og dyrematerialet vurderes og gjennomgås.

For melkebesetning med kjøttfe:

  • 1) valg av rase

  • 2) valg av okse

  • 3) valg av rase og dyremateriale til oppstart med ammeku i tillegg til mjølkeku

Hvorfor rådgivning?

Det har vært et ønske fra mange Tyr-medlemmer om et rådgivnings­tilbud, noe som ble vedtatt i Tyrs arbeidsprogram for 2018. Etter et ­felles prosjekt der aktuelle organisasjoner var med i vurderingen av hvordan dette kunne gjennomføres, har styrene i Tyr og Geno besluttet at en slik ­tjeneste utføres av eksisterende råd­givingstjenester i landbruket.

Den mest effektive måten å få til et rådgivningstilbud som er lands­dekkende og dermed likt for alle, er å samarbeide med andre. Nå samarbeider vi med Tine om avlsrådgivning og oppsett av avlsplaner. Tyr samarbeider med Nortura når det gjelder ungdyr­kåring og ultralydmåling på kjøttfe. Dette er et meget viktig ledd i avls­arbeidet når det gjelder omsetning av avlsdyr både på hanndyrsiden og hunndyrsiden. Tyr, Animalia og KLF er også i ferd med å utrede et kårings­tilbud for KLF sine produsenter. Det er et mål om at dette skal være klart ­vinteren 2019.

Kontakt din rådgiver

Det er 24 avlsrådgivere fordelt utover i alle distrikt i Norge. Oversikt over rådgivere står på Tine sine hjemmesider med kontaktinformasjon og distrikt. Gå inn der og finn din rådgiver. Du kan også kontakte avlsavdelingen i Tyr så videreformidler vi kontaktinformasjon på avlsrådgiver i ditt distrikt. Tilbudet gjelder fra høsten 2018, altså kan du få satt opp en avlsplan før neste ­inseminerings-/paringssesong.