Reportasje

Stoppested Dyrsku’n

Det er mye som skal klaffe når landets største handels- og landbruksmesse skal arrangeres. På årets Dyrsku´n i Seljord var det mye fint vær, publikumsrekord lørdagen, kjendiser og politikere, mengder av salgsboder og ikke minst husdyr av alle slag.

Ingunn Nævdal

Husdyrkonsulent i Marked Norge i Geno

ingunn.nevdal@geno.no

Beste NRF-ku og vinneren av Dyrskuprisen ble 1572 Elros fra Hvam videregående skole. Kua ble mønstret av Michelle Scarlett Oxnäs. Her sammen med styreleder i Geno, Jan Ole Mellby, som var «speaker» under mønstringen av NRF-kyrne.

Foto: Ingunn Nævdal

Med lang erfaring, mye dugnadsinnsats, god planlegging og organisering ble Dyrsku’n et vellykka arrangement i år også.

På skinnner

Avlstoget til Geno har vært på skinner i høst og sust av gårde fra messe til messe. Helgen 14.–16. september var stoppestedet Dyrsku’n i Seljord. På perrongen i husdyrhallen møtte det opp mange interesserte, både bønder og andre som ville se på oksene og høre om virksomheten til Geno.

Geno hadde med seg telemarksfeoksen 42022 Nerud og NRF-oksen 11893 Flatvad. Som tidligere var det også demonstrasjon av sæduttak. Her fikk begge oksene prøve seg og leverte «varene» mens publikum fulgte interessert med. Besøkende på standen fikk også mulighet til å se på levende sædceller i mikroskop.

Fint besøk på Geno-standen

Statsminister Erna Solberg åpnet årets Dyrsku´n i Seljord og delte ut priser. Sammen med den nye Mat- og landbruksministeren, Bård Hoksrud, besøkte hun Genos stand. Styrelederen i Geno, Jan Ole Mellby, tok imot og orienterte om avlsarbeidet på NRF. Mens de klappet NRF-oksen 11893 Flatvad fikk de blant annet høre om vektleggingen av fruktbarhet og helse i avlsarbeidet og den store interessen for NRF på det internasjonale markedet. Mellby fortalte også om Geno sin satsing på bærekraft og klima som en viktig del av strategien framover.

Geno-konduktørene på perrongen for å ta imot besøkende og fortelle om alt det nye og spennende som skjer i togets hastighet. Fra venstre: Ole Nyhus, Sigbjørn Karlsen, Ingunn Nævdal og Agnete Børresen. Foran: Ellen Johanne Farlund.

Foto: Knut Haugland

Den beste kua av Jersey, NRF og Telemarksfe konkurrerte om Dyrskuprisen.

Foto: Ingunn Nævdal

Mat- og landbruksminister Bård Hoksrud og statsminister Erna Solberg besøkte Geno sin stand. Her sammen med styreleder Jan Ole Mellby og administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke Ola Hedstein.

Foto: Ingunn Nævdal

NRF-ku fra Hvam videregående skole vant Dyrsku-prisen

Avlsrådgivere i Tine, Gro Knutsen og Svein Egil Skartveit, dømte NRF-kyrne. Det var stor variasjon i år og dommerne var ikke i tvil om at beste NRF-ku var 1572 Elros fra Hvam videregående skole. Far til kua er 11033 Reitan 2, og morfar er 10965 Sandstad. Dommerne omtalte henne som en høgreist, elegant type med nesten perfekt kryss. Hun har gode bein og står veldig flott. I tillegg har hun et godt festa jur med god speneplassering.

Den beste Jersey-kua på Dyrsku’n, 1548 Gina, kom også fra Hvam videregående skole. Beste telemarksku var 703 Tara fra Ove Torland. Den fikk ­Dyrskubjølla og prisen for beste ungku.

Dommerpanelet var enstemmig om at det var NRF-kua som var «best in show» og som dermed fikk Dyrskuprisen.

Marit Hegnastykket 6 år fra Bø ble beste kalvemønstrer i klassen 5–10 år.

Foto: Ingunn Nævdal