Fruktbarhet
PAG-test

Tidlig, tidlig drektighetsdiagnose

Nå er nedre grense for PAG-testing av drektighet satt til 28 dager, og dermed vil svar foreligge før eventuelt omløp seks uker etter inseminasjon.

Per Gillund

Fagspesialist/veterinær i Geno

pg@geno.no

Mjølkeprøver for drektighetstest kan nå sendes med tankbilen og prøven kan tas ut allerede 28 dager etter inseminasjon.

Foto: Tine

Siden 2016 har Geno og Tine samarbeidet om en drektighetstest for ku og geit. Dette er en test på mjølk, og ­analysen utføres på Mastittlaboratoriet i Molde. Testen er et supplement til vanlig drektighetskontroll utført av veterinærer eller semintekniker. Så langt har en kunnet teste dyr fra dag 35 etter inseminasjon. Nå er nedre grense for testing satt til 28 dager etter inseminasjon. Forsendelse av mjølkeprøvene er også forenklet. Nå kan ­melkeprøvene sendes til Mastittlaboratoriet med tankbilen.

Påviser drektighetsprotein i melka

Testen identifiserer et protein, pregnancy associated glycoprotein (PAG), som skilles ut fra embryoet (den befruktede eggcellen) sine fosterhinner. Dette proteinet kan påvises i blod og mjølk. Proteinet er spesifikt for drektighet, og testen har en sikkerhet på 97-98 prosent. Testen er kun ­aktuell for dyr som er i laktasjon og kan derfor ikke brukes på kviger.

Send prøvene med tankbilen

Mjølkeprøver skal tas ut i vanlige ­speneprøveglass og sendes med ­tankbilen. Prøvene med utfylt rekvisisjon legges i adressert forpakning og settes ved melketankens tappekran. Tine vil sørge for at prøvene raskt ­sendes videre til Mastittlaboratoriet i Molde. Alt etter antall prøver som ønskes undersøkt per innsending kan en velge å bruke pakning for enkeltspeneprøver (4 glass) eller besetningsspeneprøver (40 glass). Husk å merke av for PAG på emballasjen. Pakninger for speneprøver bestilles på medlem@tine.no eller via mobilassistenten. Rekvisisjonsskjema for PAG-under­søkelse lastes ned fra Tines hjemmeside. Dersom en bruker flere pakninger, må det ved­legges utfylt rekvisisjonsskjema i hver enkelt pakning.

Svar på PAG-testen

Analyseresultatet rapporteres direkte fra Mastittlaboratoriet til Kudyr­kontrollen. Produsentene finner svar på enkeltdyr i Fjøsloggen (https://medlem.tine.no), maksimum 8-10 dager etter at prøven er sendt med tankbilen. For å være sikker på at svaret kommer før seks uker, må prøven sendes senest 32 dager etter inseminasjon. Det er avgjørende at testresultatet foreligger før dag 42 for å kunne gi tomme dyr en ny sjanse. Prisen per enkeltprøve er 80 kroner pluss moms og faktureres fra Tine.

Ta høyde for embryodød

Dersom svaret på PAG-testen er negativ, kan en med sikkerhet si at kua ikke er drektig. Ved positivt svar ved tidlig testing (28 – 42 dager etter inseminasjon) bør en imidlertid følge opp kua. Testen er 98 prosent sikker, men det er en viss risiko for at embryoet kan dø i denne tidlige fasen. Forskning viser at ca. 20 prosent av eggene som er befruktet dør før dag 42. Langt de fleste embryoene som dør (70-80 ­prosent) tapes før dag 17 etter inseminasjon, og kua vil løpe om etter tre uker. Men det er også en viss risiko for embryotap helt fram til seks uker etter inseminasjon. Det er derfor en god regel å observere dyr med positiv PAG-test nøye fram til dag 42. Ved mistanke om ny brunst etter positiv test bør kua testes med ny prøve eller undersøkes av veterinær. Ved tidlig testing kan det være en god regel å teste alle dyr med positiv diagnose på nytt etter noen uker. I Sverige er PAG-test mer i bruk enn i Norge. Der anbefales ny testing av positive dyr på ca. dag 80 når første prøve er tatt 4-6 uker etter inseminasjon.

Oppfølging av dyr med negativt eller usikkert svar

Noen PAG-tester vil kunne gi usikkert resultat. I slike tilfeller bør produsenten sende inn ny prøve eller få veterinær eller semintekniker til å drektighets­kontrollere kua. Dyr som har en negativ PAG-test, må følges opp med brunstkontroll, eventuelt undersøkes av veterinær for å bli inseminert på nytt så raskt som mulig.

Et supplement til vanlig drektighetskontroll

PAG-testen vil være et supplement til vanlig drektighetskontroll utført av veterinærer eller semintekniker. Det er naturligvis opp til den enkelte produsent om en vil benytte seg av tilbud om PAG-test eller ordinær drektighetskontroll. PAG-test vil først og fremt være aktuell for produsenter som av ulike grunner ikke benytter inseminør/veterinær til drektighetskontroll. I enkelte områder kan dette bero på at inseminør/veterinær ikke har gode nok ferdigheter til å stille sikker diagnose 5-6 uker etter inseminasjon. Fordelen med tradisjonell drektighetskontroll er at en da får svar på stedet. Produsenten slipper å vente på tilbakemelding fra laboratoriet, og tomme dyr kan undersøkes og eventuelt behandles ved samme veterinærbesøk.

Tidlig diagnostikk gir tomme dyr en ny sjanse

Uansett hvilken metode en velger for drektighetsdiagnostikk er det viktig å få svar på om kua er drektig eller ikke før seks uker etter inseminasjon. Det er et positivt tegn når en ikke ser ny brunst tre eller seks uker etter inseminasjon. Da er det godt håp om at kua er drektig. Men dersom en stoler blindt på dette, kan en bli lurt. Mange kyr viser ikke ny brunst sjøl om de er tomme. En eventuell ny brunst kan dessuten være så svak eller kortvarig at den ikke oppdages. Særlig bør en være oppmerksom på dette hos ­høytytende kyr som blir inseminert tidlig etter kalving. Dette problemet forsterkes ofte hos kyr som er feite ved kalving.

Fange opp de som er tomme

Ved systematisk drektighetskontroll så tidlig som mulig etter inseminasjon, vil tomme dyr fanges opp. Ved tidlig drektighetskontroll vil tomme dyr kunne insemineres seks uker etter ­første inseminasjon og kalve innen rimelig tid. Enkelte av disse dyra må eventuelt behandles for å kunne følge planlagt tidsskjema for kalving. Dersom slike dyr ikke blir fanget opp ved en tidlig drektighetskontroll, vil kalvingsintervallet forlenges betydelig. I verste fall vil slike dyr bli utrangert. Lange kalvingsintervaller og utsjalting på grunn av nedsatt fruktbarhet er dårlig økonomi. Tidlig drektighets­diagnostikk er en god investering.