Fruktbarhet

Kjønnsseparert sæd ut til mange av inseminørene

Kjønnsseparert sæd REDX™ er nå snart klart til lansering ut i beholderne til inseminørene. Dette har vært etterspurt i lang tid og endelig er vi klare for å starte opp. REDX™ vil gi dere en stor avlsmessig mulighet i og med at man kan sikre seg kvigekalver av de beste dyra. Supertilbud med 50 kr rabatt per REDX™-dose fra 1.10 og ut året.

Hans Storlien

Avdelingsleder marked Norge i Geno

hs@geno.no

Produksjonen av REDX™ ble startet opp på Store Ree i desember 2017, og i februar 2018 ble de første dosene solgt i Norge. Geno har to sorteringsbord der det produseres ca. 100 doser per skift og per bord. Det produseres i to-skifts ordning, som betyr at det ­produseres omkring 400 doser kjønnsseparert sæd per dag. Prosessen som benyttes hos Geno er Genus IntelliGen™ Technologies. Teknologien er moderne og mer skånsom for sæden, noe som i neste omgang skal gi bedre drektighetsresultater. Det må fortsatt påregnes litt lavere drektighet ved bruk av kjønnsseparert sæd. Sikkerheten for kvigekalv er omkring 90 prosent. Prisen på REDX™ er ordinær sæd­dosepris pluss kr 300,-. Prisene vil da variere fra kr 395,- og oppover.

Lettere tilgang på REDX™ for flere

Som nevnt i innledningen har kjønns­separert sæd direkte i beholder vært ønsket i lengre tid. Vi forbereder oss nå på dette, og målet om fornøyde kunder og minimalt med svinn er en utfordring. Styret i Geno har vedtatt at alle inseminører som har etterspørsel og selger REDX™ skal få noen doser i dunken, men at det er inseminører med beholdere med et årsforbruk over 500 insemineringer som skal prioriteres. Bakgrunnen for dette er at det er en klar målsetting om å sikre minimalt med svinn på disse dosene. I tillegg skal områder med stor tetthet i antall GS-testede dyr prioriteres.

Skjermbilde av uttrekk av oksekatalogen. Oksekatalogen.geno.no på nett der du foretar spesialbestilling. NRF-okser som kan bestilles som REDX™, er merket av.

Okseutvalget begrenset

Det vil bli et begrenset utvalg okser på REDX™ i hver beholder. Det vil i starten være mellom to og fire ulike okser utdelt per beholder. Vi vil gruppere oksene etter egenskaper. Mange vil sikkert ønske seg et bredere utvalg av okser. Dette er krevende så lenge produksjonen av kjønnsseparert sæd på oksene er såpass lav og enkelte eliteokser ikke har god nok sædkvalitet for REDX™.

For produsenter som har satt opp ­avlsplan med ønske om helt spesielle eliteokser, anbefales det å spesial­bestille doser i forkant av inseminasjon. Skjermbildet viser over hvor dere finner dette i Geno sin oksekatalog.

De områdene som ikke oppfyller ­kravene for automatisk tildeling i beholderne kan etterspørre hos inseminør, og det vil bli tildelt REDX-doser. Alle vil ha tilgang til fullt utvalg av REDX™ ved å spesialbestille via oksekatalogen på oksekatalogen.geno.no. Spesialbestilling koster kr. 300,-. Man har da full tilgang til alle aktuelle okser med REDX, og har garanti for at dosene skal være tilgjengelig i 18 måneder etter utlevering i inseminørens beholder.

Anbefalinger

REDX™ bør fortrinnsvis benyttes på kviger som viser god brunst og der man har observert en blødning etter forrige brunst. Det kan være fristende å benytte REDX™ på gromkua som står i høy produksjon. Sjansen for å lykkes her er mindre. Man må i ­gjennomsnitt beregne 10 prosent lavere drektighetsprosent, men mange lykkes godt hvis man har god brunstkontroll sammen med optimal fôring.

Bruk av kjønnsseparert sæd anbefales ikke på brunstsynkroniserte dyr. ­Erfaringene med dette er dårlige.

Kjønnsseparert sæd gir mulighet til å krysse inn kjøttfe eller å bruke NRF-­okser som er sterke på kjøtt på de øvrige dyrene. Foreløpig er det ikke ­tilgjengelig hannceller, men vi håper at vi en gang i framtida også skal kunne tilby dette både på NRF og kjøttfe.