Reportasje

Embryoinnlegg i Østfold

Embryovirksomheten har kommet i gang i Østfold og Buskap var med på embryoinnlegg på to gårder.

Hanna Storlien

Kommunikasjonskonsulent i Geno

hanna.storlien@geno.no

Tekst og foto

Marianne Myhrer gjør klar til embryoinnlegget og er i gang med å tine embryoet.

Embryoet er ei uke gammelt før det blir fryst ned i flytende nitrogen. Når det er nedfryst fungerer det som ordinær sæd og kan «leve» uendelig. Måten det tines på er noe annerledes enn med ordinær sæd. Embryoet tas først opp i luft i 10 sekunder før det legges minimum 10 sekunder i en termosholder med vann som holder 35 grader. Det er viktig at det ikke går så lang tid fra embryoet er tint til det er på plass inne i surrogatdyret. Embryoet må legges inn på den siden av livmoren der det gule legemet ligger, altså den siden det har vært eggløsning. Veldig ofte er dette høyre side.

Embryoinnlegget

Figur. Embryoet skal plasseres i livmorhornet på den siden der eggløsningen har funnet sted.

Selve embryoinnlegget tar ikke stort mye lengre tid enn en inseminasjon, men det kommer selvfølgelig an på hvor lett det er å «komme til» inne i dyret. I tillegg kommer det også an på hvor mye erfaring veterinæren har med embryoinnlegg. Inseminatoren med strået som inneholder embryoet må lirkes forsiktig gjennom livmorhalsen, og det skal på ingen måte brukes makt for å få det på plass. Det er svært viktig at embryoet blir plassert langt nok opp i livmorhornet på riktig side (se figur).

Første stopp: Thor Anders Mellegård

Thor Anders Mellegård er melkebonde i Degernes som ligger i Rakkestad kommune i Østfold. Thor Anders har en besetning på 50 årskuer med 425 000 liter melkekvote og Lely ­melkerobot. Han hadde plukket ut ei krysningskvige som han ville legge inn embryo på. Kviga har ei holsteinku som mor og NRF seminokse 11206 Dyste som far.

Melkeytelse, «robot-jur» og lynne er egenskaper som Thor Anders prioriterer i besetningen og som la grunnlag for hvilken embryokombinasjon han valgte. Han landet på kombinasjonen med mor nr. 80015 og far 11943 Rissa. Embryoveterinær i dette området er Marianne Myhrer og av kombinasjonene Marianne Myhrer hadde tilgjengelig var dette den kombinasjonen med høyest melkeindeks (121). Embryooversikten er å finne på geno.no under «Kjøp av NRF-embryo».

Den 15 måneder gamle kviga hadde hatt brunst og blødd på normalt vis fem dager tidligere, så dette var rett dag å legge inn embryo på. Kviga sto fiksert i en fanghekk og virket rolig og grei, så embryoveterinær Myhrer valgte å ikke sette epiduralbedøvelse på kviga siden hun hadde god erfaring med å legge inn embryo uten. Hun pleier kun å sette epiduralbedøvelse hvis kviga virker urolig og ubekvem.

Marianne og Thor Anders kan konstatere at kviga var rolig og grei under hele prosessen.

Embryoinnlegg hos Dahl & Erichsen samdrift

Dahl & Erichsen samdrift ligger også i Rakkestad kommune. De har ei kvige som er påvist drektig med embryo som vi fikk hilse på. Dahl & Erichsen samdrift har 58 årskuer og melkerobot. Kviga som var drektig med embryo var valgt på grunnlag av lav avlsverdi. Egenskaper som var vektlagt ved valg av embryokombinasjon var spesielt positive egenskaper mot kalvingsvansker og positive egenskaper for funksjonelt jur til bruk i robot. Embryoets mor er 80010 og faren er 11888 Hagemoen. Foreldermiddelet gir embryoet en ­avlsverdi på 21, en melkeindeks på 115, en fruktbarhetsindeks på 110 og generelt gode verdier for jur.

John Fridtjov Sølvberg og Hege Kristine Garseg

Ku nummer 205 fikk lagt inn embryo 80014/001 der 80014 er mora til embryoet og 001 er skylling nr. 1. Far til kua er 10918 Val og morfar er 10799 Rotås.

Embryoveterinær Marianne Myhrer og gårdbrukerne Hege Kristine Garseg og John Fridtjov Sølberg kunne smile fornøyd etter et vellykket embryoinnlegg.

Da Buskap kom fram til gården til Hege Garseg og John Fridtjov Sølvberg i Spydeberg sto det ei ­smilende dame utenfor melkerommet på et relativt nyrestaurert fjøs. Fjøset besto av en del som ble bygd på ­starten av 1900-tallet, en del bygd i 1982 og en tredje del bygd nå i 2018. Alle delene var spleiset sammen med et sammenhengende fôrbrett, noe som var et av hovedkriteriene ved nybyggingen. Den nye delen var bygd for melkekua og de hadde en melkekvote på 200 000 liter. En Lely robot var montert i nyfjøset.

I forbindelsen med åpning av nytt fjøs i sommer var det mye forvirring og ­«herjing» når besetningen fikk slippe inn i det nye fjøset. Dette bidro til noe forveksling av brunsttidspunkt og blant annet ei ku ble inseminert til feil tidspunkt. Denne kua hadde dermed vært brunstig og blødd på vanlig vis før vi fikk komme og observere embryoinnlegget fem dager senere. Denne kua hadde hatt to kalver tidligere, og et av dem var et charolaisembryo i en annen besetning. Dette embryoinnlegget er dermed potensielt den tredje kalven til denne kua. Kua var komfortabel og embryoet ble lagt inn rolig og kontrollert.

Kua hadde en avlsverdi på -5 og var dermed en ypperlig surrogatmor til et embryo med betraktelig høyere ­potensiell avlsverdi. Kua var et godt valg både med tanke på den lave ­avls­verdien og med tanke på at hun hadde god reproduksjonshistorikk. Ønskelig egenskaper Hege Garseg og John Fridtjov Sølvberg var ute etter i sin besetning var spesielt godt lynne på grunn av småbarn som daglig omgås dyra. I tillegg var de interessert i embryoets avstamming og positive egenskaper for melkeytelse. Embryoet som ble lagt inn hadde et forelder­middel som ga en avlsverdi på 21 og melkeindeks på 117 i tillegg til gode verdier for jur og lynne. Mor til embryoet er 80014 og far er 11896 Rian.