Avl

Hopp på avlstoget

Geno tilbyr nå flere spennende avlstiltak som skal gi deg raskere avlsframgang. I neste omgang gir dette deg bedre økonomi og en enklere hverdag. Vi ønsker velkommen om bord på avlstoget!

Hans Storlien

Avdelingsleder marked Norge i Geno

hs@geno.no

Avlstoget representerer alle de nye mulighetene du som bonde har i ­valget av god og riktig genetikk. Semin representerer selve toget og er forutsetningen for at du skal lykkes med avlen i eget fjøs. Så er det opp til hver enkelt å ta i bruk de ulike til­takene som representerer de ulike vognene på toget. Alle tilbud kan du finne mer informasjon om på geno.no, nedenfor følger kun en kort beskrivelse.

NHO ved Kristin Skogen Lund var synlig imponert under besøket på REDX™-laboratoriet.

Foto: Jan Arve Kristiansen.

GS hundyr

Genotyping gir sikrere avlsverdier til bruk i avlsplanlegginga i besetningen din. Genotyp gjerne hele besetningen, men spesielt viktig er det å genotype kvigene siden disse representerer framtida for besetningen. Det er per i dag genotypet 50 000 NRF-dyr i Norge, hvorav vel 20 000 er bestilt av bønder selv. Dette gir svært gode muligheter for enda bedre avlsplanlegging og større framgang for både den enkelte besetning og for NRF-avlen.

REDX™-kjønnsseparert sæd

Bruk av kjønnsseparert NRF-sæd, REDX™, sikrer deg den best mulige rekrutteringa av kviger i besetningen. Noen av dosene er tilgjengelig hos enkelte av inseminørene, andre må spesialbestilles via oksekatalogen. Dette gjør vi for å unngå svinn av disse verdifulle dosene.

Embryo

Å benytte embryo, er raskeste veien til topp genetikk. Trøndelag, Østfold og Gudbrandsdalen har allerede tilbud om embryoinnlegg. Snart kommer det også tilbud i Rogaland og Romsdalsområdet.

Bærekraft

Geno og NRF-avlen skal redusere ­klimaavtrykket gjennom å skape den mest lønnsomme og bærekraftige storferasen. Slik kan Geno og den enkelte bonde bidra til mest mulig bærekraftig produksjon av melk og kjøtt.

Hvorfor hoppe på avlstoget?

Ikke la toget gå fra deg, dette er det mest lønnsomme valget. Dette er det teknologiske og framtidsretta valget, og en sikker vei til målet. Bli med!

Avlstoget kommer til å bli spesielt ­synlig i forbindelse med markedsukene i områdene midt og øst i november, samt på årets høstmøter i oktober/november. Velkommen om bord!

Bonde Lars Opsahl og adm.dir. Sverre Bjørnstad er enige om at satsing på å videreutvikle klimakua NRF også er viktig framover, enten det gjelder metanutslipp eller bedre helse og produksjonsevne.

Foto: Geir Olsen.