Forskjellig

Storfeskole i ny form

Storfeskolen har i mange år vært et populært utdanningstilbud til produsenter og andre som jobber innen husdyrhold. Geno har fra 2019 gleden av å tilby Storfeskolen i en ny og spennende drakt.

Vilde Kvale

Kursansvarlig veterinær

Marked Norge i Geno

vildek@geno.no

Har du spørsmål angående Storfeskolen kan du kontakt med Vilde Granne Kvale (vildek@geno.no).

Foto: Rasmus Lang-Ree

Storfeskolen er et utdanningstilbud innen fruktbarhet og avl, som primært er rettet mot melkeprodusenter. Geno vil fra 2019 ha klart et nytt konsept for Storfeskolen. Fra 2019 vil Storfeskolen bli delt inn i fem moduler med ulike temaer. Hver modul vil vare i ca. 1,5 dag fra kl.10.00 dag 1 til mellom kl 14.00 og 16.00 dag 2.

Modulene

Modulene vil deles opp i følgende hovedtemaer innen fruktbarhet og avl på storfe:

  1. Brunst og brunstkontroll

  2. Hva påvirker fruktbarheten

  3. Fôring og fruktbarhet

  4. Management og reproduksjonsstyring

  5. Avl i egen besetning

Hver modul vil være et selvstendig kurs, og deltakerne vil få kursbevis etter å ha tatt én enkelt modul. En ­deltaker som har tatt fire av fem moduler vil få diplom og oppnå tittelen Cand.KU.

Lagt til markedsuker

Geno har i løpet av året fem markedsuker, én i hver region i Norge. Geno sitt ønske er å legge én Storfeskole-modul til hver markedsuke, slik at alle fem modulene blir avholdt én gang per år på ulike steder i Norge. I løpet av en fem års periode vil da samtlige moduler ha blitt avholdt i hver region. Som deltaker kan man da for eksempel velge å reise rundt til andre regioner og ta alle moduler i løpet av et år, eller vente til hver modul blir holdt i sin region, og på den måten ta modulene over fem år. Man kan selvfølgelig velge fritt hvor mange moduler man vil ta og når, hvor, og i hvilken rekkefølge man vil ta modulene.

Velge moduler etter behov

Innholdet og hva deltakerne skal sitte igjen med av ny kunnskap etter kurset vil være mye det samme som ved tid­ligere Storfeskoler. Vi håper likevel at å dele opp Storfeskolen i flere, korte moduler vil føre til at vi kan gå noe dypere inn i fagstoffet, og at hver deltaker kan velge moduler etter kunnskapsbehov og interesseområder.

Programmet for de ulike modulene og detaljer i sin helhet vil bli klart i løpet av høsten. Geno ser frem til å lansere en engasjerende og spennende Storfeskole og håper dette vil motivere mange produsenter til å komme på kurs for å lære enda mer om fruktbarhet og avl!