Reportasje

Samling for embryoveterinærer på Stjørdal

Embryo-prosjekt i Geno er i startfasen. Geno har knyttet til seg seks veterinærer som har interesse for, og erfaring med, embryotransplantasjon.

Knut Ingolf Dragset

Veterinær/seminansvarlig øst i Geno

knut.ingolf.dragset@geno.no

Tekst og foto

Fra venstre Jon Hølmo (Romsdal med omegn), Vidar Nedrebø (Jæren), Tjerand Lunde (Rogaland), Marie Rathe (Trøndelag), Marianne Myhrer (Østfold og Akershus), Eiliv Kummen (Gudbrandsdalen), Vilde Granne Kvale (Geno)

Tre områder i landet har nå embryo tilgjengelig for salg, mens tre områder venter på å få tildelt embryo etter hvert som produksjonen på Store-Ree øker. Områdene som har embryo tilgjengelig for salg er: Trøndelag, Gudbrandsdal og Østfold/Akershus. I september var embryo-veterinærene sammen med Geno-ansatte med ansvar for embryo, samlet i Stjørdal for erfaringsutveksling, felles diskusjon rundt uavklarte problemstillinger og finsliping av teknikk.

Høy kompetanse på embryo

Eiliv Kummen følger med når Marja Mikkola demonstrerer organer.

Geno er nå godt forsynt med kompetanse på embryo. Marja Mikkola har ansvar for produksjon av embryo via MOET-teknologi. Teknologien går ut på at befruktede egg skylles ut av livmora på donorkua. Disse befruktede eggene, eller embryoene, fryses på vanlige sædstrå og distribueres på samme vis som sæddoser. Marja har flere års erfaring med teknologien fra sitt hjemland, Finland. I høst ble hun valgt til visepresident i Association for Embryo Technology in Europe (AETE), som er den europeiske sammenslutningen for embryoteknologi. I våre ­rekker har vi også Karolien Desmet fra Belgia. Hun har ansvar for produksjon av embryo med en annen teknologi. OP/IVF går ut på at ubefrukta egg hentes direkte fra donorkua. Disse eggene befruktes utenfor dyret, modnes i et laboratorium og fryses så ned på samme måte som MOET-­embryo. Karolien er fersk doktorand innen faget og fikk pris for beste faginnlegg på AETE sin konferanse i Frankrike nå i høst.

Blant dyrlegene som jobber i felt med innlegg av embryo er det flere som har bred erfaring gjennom mange år med embryotransplantasjon på forskjellige raser. Rapportene så langt viser svært god tilslagsprosent på embryoene som er lagt inn på NRF-rasen.

Kalibrere teknikken

En viktig del av samlinga foregikk på slakteriet på Malvik for å kalibrere teknikken for embryo-innlegg. Det fine med å trene på dyr på slakteri er at vi kan inspisere livmora på dyra etter at dyret er slaktet. Da får vi en fasit på hvordan teknikken for innlegging fungerer. Vi kan se etter skader i slimhinna, hvor i livmora et tenkt embryo ville blitt plassert og hvorvidt våre ­vurderinger av eggstokken til dyra virkelig stemmer med virkeligheten. En slik mulighet til å sjekke fasiten er verdifull for å utvikle kompetansen på embryo-innlegg enda noen hakk.