Vi i TINE

Økobønder får dispensasjon

Redigert av
Ann Christin Slettvold

Ann.Christin.Slettvold@tine.no

Kyr som beiter.

Tørken i sommer og fôrmangel har gjort at Mattilsynet har gitt mange økologiske bønder dispensasjon til å bruke konvensjonelt grovfôr eller øke andelen av økologisk kraftfôr. Regelverket for økologisk drift åpner for å gi denne typen dispensasjon i ekstraordinære situasjoner, noe vi har opplevd i år.

Viktigst å sikre dyrene nok fôr

Konserndirektør i TINE Rådgiving og Medlemsservice, Johnny Ødegård, sier at den ekstreme tørken vi opplevde i sommer, gjør det nødvendig for Mattilsynet å gi dispensasjon av hensyn til dyrevelferden. – Det aller viktigste i situasjonen vi nå opplever, er å sikre dyrene nok fôr. Noe annet ville være helt uakseptabelt. God dyrevelferd må alltid ha prioritet 1.

Søknadene behandles individuelt

Dispensasjonene for bruk av konvensjonelt grovfôr eller økt andel økologisk kraftfôr, er gitt med en varighet senest fram til beitesesongen neste år, i praksis fram til 1. juli 2019. Mengden fôr avgjøres på individuelt grunnlag.

Tilbud om rådgiving fra TINE

Vi minner om at alle melkeprodusenter har fått tilbud om inntil 2 timer fellesfinansiert rådgiving pr. telefon relatert til fôrmangel og endret fôringsstrategi. Tilbudet gjelder ut året. Ta kontakt med TINE Medlemssenter tlf. 51371500 eller epost medlem@tine.no, som vil formidle kontakt med nærmeste fagrådgiver.