Reportasje

Bh-er ga over 165 000 til kreftsaken

En original ide fra Island omplantet til Leksvik førte til et mye større engasjement enn melkebonden på Grandan Ytre hadde drømt om.

Tekst og foto:
Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Anders Grande har opplevd en fantastisk respons på bh-aksjonen han satte i gang.

Det var på en tur til Island at Anders Grande, som driver melkeproduksjon like utenfor sentrum i Leksvik, så ideen om innsamling av bh-er til brystkreftsaken. I august bestemte han seg for å prøve det samme i Leksvik i Trøndelag. Han satte opp et gjerde ved riksveien, og de to første bh-ene gikk han ikke langt etter.

– En tok jeg fra kona, og den andre fra «sjøla» som er 86 år og var på sjukehuset da dette skjedde. – Jeg hengte opp plakat og la ut info på gårdens Facebook-side der jeg lovde å betale 100 kroner for hver bh som ble hengt opp på gjerdet.

Anders ble ikke så lite overrasket da det morgenen etter var hengt opp 20 bh-er på gjerdet.

– Da det passerte 50 tenkte jeg at nå trenger jeg sponsorer, forteller Anders.

Da Buskap er på besøk i midten av september har det fargerike 70 meter lange gjerdet passert 650 bh-er i alle regnbuens farger – og alle størrelser – og det har kommet inn 108 000 kroner til brystkreftaksjonen (en måned senere var innsamlet beløp kommet opp i over 165 000 kroner og antallet bh`er 950). Oppmerksomheten har vært stor i lokalsamfunnet og fra passerende bilister. Det har til og med vært innslag på både nederlandsk og polsk TV. Anders innrømmer at responsen på den lyse ideen har overgått alle forventninger, men også skapt langt mer arbeid enn han hadde forestilt seg. Mange har levert bh-er i poser, og Anders har blitt en kløpper i kunsten å henge opp bh-er. Han forteller at aksjonen vil bli avsluttet 14. oktober i forbindelse med Rosa sløyfe-aksjonen. Men bh-ene vil leve videre for Fretex har meldt sin interesse for å overta hele samlingen.

70 meter med bh-er og 108 000 kroner til Brystkreft­­aksjonen.