Økonomi

Store forskjeller i grovfôrkostnader

Programmet Grovfôrøkonomi ble kjørt hos alle deltakerne på regionsamlingene. Tallene viser meget stor spredning i kostnader.

Geir Roar Moseng

Fagrådgiver i Tine Rådgiving

geir.roar.moseng@tine.no

For en økonomirådgiver i Tine er det litt for uvant å ikke ha med noe tall eller tabeller. Så da ble det med litt likevel (se tabell 1). Grovfôrøkonomiprogrammet ble brukt hos hver enkelt. Her satt opp med snitt verdier, høgeste og laveste verdi for alle som har deltatt hittil. Under gruppegjennomgangen ble den samme oversikten brukt med gjennomsnittet for gruppa og hvert enkelt bruk sine verdier.

Samtidig så er det en del forbehold å ta ved presentasjon av slike tall. Uansett viser det hvor stor spredning det kan være på kostnadsnivå i grovfôrdyrkinga og høstinga. Når det gjelder verdiene for høgeste og laveste, så er ikke de fra ett enkelt bruk. Hensikten er å vise hvor store differanser det er på kostnadene i de operasjonene som må til for å produsere én FEm grovfôr. Her er det brukt det gamle begrepet fôrenheter melk, men forskjellene ville vært de samme om vi brukte megajoule, antall rundballer eller kubikkmeter silo.

Tabell 1. Grovfôrkostnader

Kostnader inkl. maskin og arbeidstid

Gjennomsnitt pr FEm

Høyeste pr FEm

Laveste pr FEm

Dyrking

Kalking

0,07

0,49

0,00

Såing/såfrø

0,15

0,87

0,05

Gjødsel

0,85

1,89

0,26

Ugrasbekjempelse

0,04

0,27

0,00

Jordarbeiding

0,16

0,39

0,05

Steinfjerning

0,04

0,37

0,00

Vanning

0,02

0,47

0,00

Annet

0,00

0,00

0,00

Sum dyrking

1,35

2,66

0,52

Høsting

Ensileringsmidler

0,10

0,29

0,00

Slåing

0,19

0,34

0,05

Spredning/vending

0,01

0,18

0,00

Sammenraking

0,06

0,26

0,00

Press, pakk, less, hjem, avless

0,85

1,81

0,33

Nett, plast, annet

0,14

0,32

0,00

Lager/innlagring

0,05

0,40

0,00

Sum høsting

1,39

2,67

0,80

Dyhøsam

Km kjøring gjennomsnitt

3,4

30,78

0,20

FEm/kg tørrstoff

0,87

0,95

0,80

Kostnad per tonn husdyrgjødsel

53

178,00

18,00

4 kroner pr. FEm i forskjell

Vi kan ta et lite regneeksempel ut fra tabellen, og tenke oss ei avling på 250 000 FEm eller ca. 1 300-1 400 rundballer høstet.

Sum dyrking:

  • Med en dyrkingskostnad på kr 0,52, kr 1,35 eller kr 2,66 så har en brukt henholdsvis kr 125 000, kr 337 500 eller kr 665 000 for å få fram de samme 250 000 FEm

  • Med en gjødselkostnad på kr 0,26, kr 0,85 eller kr 1,89 brukes det kr 65 000, kr 212 500 eller kr 472 500 for å få ut husdyrgjødsla og handelsgjødsla til 250 000 FEm

Sum høsting:

  • Med en samlet høstekostnad på kr 0,80, kr 1,39 eller kr 2,67 er kostnadene henholdsvis kr 200 000, kr 347 500 eller kr 667 500 til de samme 250 000 FEm.

  • Med kostnader fra pressing til lager på kr 0,33, kr 0,85 eller kr 1,81 er kostnaden kr 82 500, kr 212 500 eller kr 452 500 til 250 000 FEm.

Ta gjerne fram kalkulatoren og bruk avlinga du nå fikk i 2017, og sett laveste verdi, snittverdi og høgeste verdi som en rask øvelse. Og se hva det ville utgjort i kroner og øre på eget bruk. Ta også en ekstra kikk på fôrprøvene som nå blir tatt ut om kvaliteten ble som planlagt.

Det beste grunnlaget en kan få for å gjøre gode endringer, er å sette av noen timer til ei detaljert kartlegging av egen grovfôrproduksjon. Da er det lettere å finne de momentene som kan gi bedre kvalitet på grovfôret, høgere avlinger, lavere kostnader og redusert timeforbruk på eget bruk. Det er mulig utenom regionsamlingene å danne grupper for erfaringsutveksling. Samtidig som en får tatt vare på det en er god på.

Tine Rådgiving og Norsk Landbruksrådgiving er behjelpelig med både enkeltanalyser på egen gård og opplegg for gruppegjennomgang. Og gjennom et samarbeid med rådgivere og dere som er praktikere, kan oppnå hovedmålet med Grovfôr 2020 prosjektet: Å utvikle og introdusere en kompetanseplattform som skal gi bedre lønnsomhet i norsk grovfôrproduksjon, redusere utslipp av klimagasser, bedre grovfôrkvalitet og høgere avlinger.