Atferd
Kusignaler

Kusignaler – karakteristikker for arten

Kyr eller storfe som art har noen typiske karakteristikker som kan være nyttige å kjenne til spesielt ved håndtering av dyr og flytting/driving av dyr inne eller ute.

Tekst og foto:
Ola Stene

Fagleder storfe

Felleskjøpet Rogaland Agder

ola.stene@fkra.no

Mange av disse karakteristikkene er selvfølgelig kjent for mange. Men utlært blir en aldri, og både artig og nyttig å øve på.

Noen typiske trekk

  • Kua er et byttedyr. Fra naturens side er storfe byttedyr, og dette sitter dypt nedarvet i instinktene. Kyr følger med foran, på sidene og bak. Brå bevegelser vil bli oppfattet som «angrep» og skaper fluktreaksjoner.

  • Kyr er visuelt fokusert. De har behov for å studere omgivelsene og forstå hva de ser. De trenger gjerne tid til å se rundt hjørner og hva som er bak grinda før de går dit du vil. Ved flytting av kyr er det viktig at du er synlig. Ikke gå rett bak, men veksle på å gå litt på høyre side og litt på venstre side bak kua. Kyr har øyne på siden av hodet og et veldig stort synsfelt. Når de i tillegg svinger hodet fra side til side er det kun et lite felt rett bak seg de ikke kan se.

  • Fotplassering. Kyr vil helst se hvor de plasserer frambeina, og bakbeina følger steget til frambeina. Stressa kyr med høgt hevet hode er som regel vanskelig å kontrollere. Gi de tid til å se hvor de plasserer beina. Trinn opp eller ned er derfor ofte lettere enn sving.

  • Kyr følger kyr. De føler seg gjerne trygge når de går etter ei annen ku. Ofte er det lettere å la de gå på ei lang rekke enn i ei mølje.

  • Kyr kjenner stemmen din. Kyr er sensitive, særlig på høge frekvenser. Lokking funker særlig hvis stemmen er kjent og de assosierer den positivt. Støy skaper forvirring, men radio i fjøset er innafor.

  • Kyr har intimsone. Intimsona eller press-sona kan og bør brukes aktivt. Tren gjerne på å gå inn og ut av kuas press-sone når du flytter dyr. Kua går i den retningen hodet peker, så gå inn i press-sona på skrå mot den retningen du vil flytte kua. Og trekk deg ut av press-sona når kua går i den retningen du ønsker. Det oppfattes som belønning og senker stressnivået i flytteprosessen.

  • Snupunktet. Dette ligger omtrent ved skulderpartiet. Kommer du foran skulderpartiet vil du få kua til å skifte retning. Trekk deg ut av press-sona, og gjør deg raskt synlig i kuas synsfelt etter ønsket retningsendring.