GENO – Medlemsinfo

GENO – Medlemsinfo

Redigert av
Eva Husaas

eva.husaas@geno.no

www.geno.no

Datterfoto

Foto: Elisabeth Theodorsson

Med overgangen til genomisk seleksjon har datterbilder blitt mindre viktig nasjonalt, da vi stort sett ikke har døtre etter så unge okser som nå er eliteokser. Geno tar nå kubilder etter behov. Det kan være både døtre og andre slektninger alt ettersom i hvilke markeder det skal benyttes. Nylig var Geno hos Timpelen Ku og tok dette flotte bildet av ku nummer 1083 Litago (far 5603 Lien). Kua melker i sin 10. laktasjon og har en livstidsproduksjon på 105 tonn. Gjennomsnitt for de siste fem årene er 12 100 kg melk, med 3,8 i fettprosent og 3,3 i proteinprosent. Kua fikk sin første kalv ved 22,6 måneders alder, og gjennomsnittlig kalvingsintervall ligger på 11,7 måneder. Gjennomsnitt celletall for alle laktasjoner er 32 000.

Nye faktureringsrutiner

Geno må som en følge av opphør av trekk over Tine sitt meierioppgjør, innføre nye faktureringsrutiner. De som hittil har hatt trekk over meierioppgjøret, vil få den første fakturaen fra Geno i begynnelsen av november for insemineringer utført i oktober.

Styret har også vedtatt at fakturadato på alle seminfakturaer endres til siste dato i måneden arbeidet er utført. Kredittiden på faktura direkte fra Geno blir på 12 dager fra og med november.

Kom med innspill til Genos valgkomitè

Genos valgkomité er nå i gang med å forberede både valg av årsmøteutsendinger og valg under Genos årsmøte i 2018, som holdes på Scandic Hamar 19. - 20. mars.

Genos årsmøteutsendinger skal i 2018 velges på samme måte (under årssamlingene i produsentlagene) som i 2017, men i 2018 er det kun halvparten av årsmøteutsendingene som er på valg.

Valgkomiteen ønsker innspill på personer som kan tenke seg å være tillitsvalgt i Geno. Har du lyst, eller kjenner noen som har lyst på et tillitsverv i Geno? Benytt skjemaet på Genos nettsider for å komme med innspill. Dette finner du under menypunktet «Medlem»/«Eierorganisasjon»/«Valgkomitè».

Geno medlem av Kukontrollen

Geno er nå medlem av Kukontrollen. Bakgrunnen for dette er at Geno gjennom sitt embryoprosjekt etter hvert vil ha en besetning med kviger på Øyer testingsstasjon og Store Ree seminstasjon. En del av disse skal etter hvert tilbake til vanlige mjølkeproduksjonsbesetninger. Det er derfor viktig at alle hendelsene i dyret sitt liv er å finne i Kukontrollen (inkludert sjukdomsbehandlinger, klauvskjæringer, inseminasjoner med mer). I tillegg ønsker Geno å benytte seg av Tines fôringsrådgivning i kalveoppdrettet, og det er da en forutsetning at dyrene finnes i Kukontrollen. Geno må ha et kukontrollmedlemskap for hver lokasjon med dyr (det vil si tre til fire medlemskap), for å rapportere alle dyreforflytninger internt i våre system til Husdyrregisteret. Med denne løsningen kan Geno utføre all rapportering til Kukontrollen, og direkterapporteringer til Husdyrregisteret blir da unødvendig og faller bort.

Fakturering av medlemskontingent i oktober 2017

På grunn av endringen med å gå over fra Tine-trekk til direktefakturering, har styret gjort vedtak om å fakturere medlemskon­tingenten for kommende år en måned tidligere enn vanlig. Det vil si at medlemskontingenten blir trukket i den siste måneden med trekk over meierioppgjøret.

Strategi for økt frekvens av kollethet i NRF-populasjonen

Etterspørselen etter kollet NRF-genetikk er stor både i Norge og i utlandet. Egenskapen har både økonomisk og dyrevelferdsmessig verdi. På begynnelsen av 90-tallet ble det sagt at nå var det rett før NRF-populasjonen skulle få en kraftig økning i kolla dyr. Økningen har latt vente på seg og det er flere årsaker til dette.

Styret mener det er viktig å fokusere på kollethet i NRF-populasjonen og har gjort følgende vedtak: Genotypede dyr får et tillegg på 3 indekspoeng for homozygot kollet (KK), tillegg (1,5 poeng) for heterozygot eller ukjent, og uendret på 0 poeng for homozygot hornet (HH). Ikke-genotypede dyr får ingen endring. Endringen gjelder fra avlsverdiberegning i september/oktober 2017. Les mer på side 10.

Snarvei/bokmerke til oksekatalogen på mobil

Med smarttelefonen din kan du enkelt få tilgang til web-versjonen av oksekatalogen ved å legge den som et ikon (snarvei/bokmerke) på Hjem-skjermen på telefonen.

Slik gjør du det:

iPhone

  1. Gå til www.oksekatalogen.geno.no i nettleseren.

  2. Trykk på den lille firkanten med pil nederst i nettleseren.

  3. Velg «Legg til på Hjem-skjerm»

Android

  1. Gå til www.oksekatalogen.geno.no i nettleseren.

  2. Trykk på meny-ikonet øverst til høyre.

  3. Velg «legg til på startsiden».

Windows Phone

  1. Gå til www.oksekatalogen.geno.no i nettleseren.

  2. Trykk på Mer-knappen, det vil si knappen med de tre prikkene.

  3. Trykk på Fest til start.