Vi i TINE

Vi i TINE

Redigert av
Ann Christin Slettvold

Ann.Christin.Slettvold@tine.no

TINE Bedriftsstyring PLUSS – nytt verktøy: Produksjonskontroll hold

Melkeprodusent Eli Sjåstad og TINE-veterinær Torunn Rogdo.

Foto: Tine

Verktøyet viser registrerte holdpoeng på dine dyr slik at du kan analysere og vurdere effekten på fruktbarhet, helse og produksjon. Produksjonskontroll hold er dermed et overvåkings- og styringsverktøy for å optimalisere fruktbarhet, helse og produksjon. Registrering av hold på dine dyr gjør du enten via Kukontroll-appen eller egen PC.

Hold er et uttrykk for dyrets energistatus. Holdet vurderes visuelt i henhold til en standardmetodikk eller automatisk ved hjelp av et kamera. Hensikten med verktøyet er å gi deg som mjølkebonde en oversikt over holdstatus og -utvikling både for individer og for hele besetningen.

Å holde dyra i rett kondisjon betyr mye for produksjon og økonomi:

  • feite dyr har ofte større problem med fôropptak etter kalving

  • fedme og stor mobilisering av kroppsfett er uheldig for kuas stoffskifte og hormonbalanse

  • fedme ved kalving øker risikoen for sjukdom og problemer med fruktbarhet

  • stort holdtap etter kalving forsterker den negative effekten på helse og fruktbarhet

Produksjonskontroll hold er et av flere verktøy vi utvikler innenfor samlebetegnelser produksjonskontroller. De vi nå utvikler inngår i TINE Bedriftsstyring PLUSS. I utviklingsperioden vil vi gjøre tilgjengelig løsninger som det fortsatt arbeides med (beta-versjoner). Disse vil være tilgjengelig en periode uavhengig av hvilket abonnement du har.

Ta kontakt med din TINE-rådgiver som hjelper deg med å komme i gang med holdvurdering og få best mulig nytte av de nye verktøyene. Gi oss gjerne tilbakemeldinger når du prøver ut disse beta-versjonene. Du kan enten skrive de rett i kommentarfeltet på medlem.tine.no eller sende de pr epost til medlem@tine.no.

Lønsemda på bruk med og utan mjølkerobot

To studentar ved Norges Handelshøgskole, Jonas Høva og Hans Olav Aas Herje, har skrive masteroppgåve i samarbeid med TINE. I oppgåva samanlikna dei lønsemda på bruk med robot og bruk med andre mjølkesystem. Dei fann at mjølkerobot er lønsamt frå 35 - 40 kyr og oppover.

Les meir om masteroppgåva og det studentane fann på medlem.tine.no!

Gratis prøveanalyser for BRSV og BCoV i 2017 og 2018

Kontrollprogrammet for bekjempelse av BRSV og BCoV prioriterer å få oversikt over smittestatus i flest mulig norske storfebesetninger. Det er derfor besluttet at alle besetninger kan analysere prøvene sine gratis uansett antall.

Målsettinga for kontrollprogram­met er å få inn prøver fra mer enn 50 prosent av storfebesetningene. Det vil si mer enn 6 000 201besetninger. Det vil hjelpe både den enkelte produsent til å ta de rette avgjørelser og næringa til å forebygge smittespredning. Viser prøvene at du er fri for virus vil det være lettere å sette i verk smitteverntiltak for å unngå å få inn ny smitte. Ca. 60 prosent av alle norske storfebesetninger vet vi er fri for virus ut fra de ungdyrprøvene som er sendt inn så langt i 2017. Tallet er på tur oppover. For livdyromsettere, slakterier, inseminører, veterinærer og andre tjenesteytere vil kjent smittestatus bidra til forebygging av smittespredning.

Det er derfor vedtatt at alle analyser ved TINE Mastittlaboratoriet i Molde dekkes av prosjektet. For melkeproduksjonsbesetninger vil det være fornuftig å ta ut melkeprøver av førstegangskalvere først og følge opp med blodprøver av kalv over seks måneder hvis prøven fra kvigene er rød.

Ta prøver, det er viktig både for deg og naboen!