Helse

Slik blir du Helsestorfebesetning

Vi har nå ca. 60 Helsestorfebesetninger. Etterspørselen etter dyr fra disse besetningene er veldig stor, og det er behov for mange flere.

Harald Holm

Prosjektleder Kontrollprogram bekjempelse av BRSV og BCoV

harald.holm@tine.no

For mange vil det være relativt enkelt å bli Helsestorfebesetning og næringa trenger flere. Som Helsestorfebesetning får du livdyrtillegg på 400 kroner for fôringskalv og 1 000 kroner for avlsdyr.

Det er kun to krav som stilles til en Helsestorfebesetning.

  1. Du skal være dokumentert fri for BRSV og BCoV. Dokumentasjonen (prøva) skal være yngre en 12 måneder. Dyr det tas prøve av skal være født i besetningen.

  2. Besetningen skal ha en godkjent besetningsattest Helsestorfe. Den dokumenterer at besetningen har et godt smittevern og er også gyldig i 12 måneder. Den fylles ut av deg sammen med din veterinær.

Prøvetaking

Informasjon om dette finner du på storfehelse.no eller under Tine Mastittlaboratoriet. Ammekuprodusenter som tar prøve av besetningen i 2017 får refundert kr 1000,- fra sin slakteriforbindelse etter nyttår.

Helsestorfe

Besetningsattest Helsestorfe skal dokumentere at sjansen for å få ny smitte inn i besetningen er liten. Det er i hovedsak to krav til smittevern. Besetningen har ei funksjonell smittesluse, og dyretransportør er ikke inne i fjøset i forbindelse med dyretransport.

Smittevern er ofte ganske enkelt å få til

Det er viktig å tenke enkelt. Å få til ei god smittesluse er mulig i de fleste fjøs. Mangel på inngangsmuligheter kan som regel løses ved at gardens folk bruker slusa selv. I dag anbefaler vi dette, både for å minske smittepress utenfor inngangspartiet og fordi det er vanlig å skifte i fjøset. Alle andre innganger på husdyrbygget kan brukes når det skal gjøres en jobb ute i løpet av fjøsøkta. Bildene viser eksempel på to enkle men funksjonelle smittesluser. Prisen er kun noen hundrelapper. Støvler bør være rene og varme.

Utlastingsløsninger er det mange av. Gode drivganger i fjøset og for eksempel rampe med fleksible grinder utenfor fjøset, er enkle muligheter for utlasting av dyr uten hjelp av dyrebilsjåfør.