Avl

Strategi for mer kollethet i NRF-populasjonen

Økt etterspørsel gjør at Geno nå tar grep for å øke frekvensen av kolletgenet.

Håvard Tajet

havard.melbo.tajet@geno.no

Leder avdeling for FoU og implementering i Geno

Avhorning av NRF-kalver koster anslagsvis 21 millioner kroner i året.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Vi ser at etterspørselen etter kollet NRF-genetikk er stor både i Norge og i utlandet og spesielt har Viking Genetics og SRB nylig vist interesse. Egenskapen har både økonomisk og dyrevelferdsmessig verdi. Kostnaden ved avhorning er avhengig av om det gjøres samtidig med annet oppdrag eller om det er et separat besøk. Som et grovt anslag kan det regnes en kostnad per kalv på 250 -300 kroner inkludert medisiner. For NRF-populasjonene vil dette utgjøre 21 millioner kroner pr. år.

Stabil frekvens

Vi ser at frekvensen av kollagenet har ligget ganske stabilt på 15-16 prosent fra 2008 og fram til 2017. Dette gir ca. 70 prosent horna og 30 prosent kolla kuer.

Gjennom genotyping av okser, kuer og kviger har vi nå en mulighet til å inkludere genetisk hornstatus i indeksen slik at vi effektivt kan øke frekvensen kolla dyr i NRF-populasjonen gjennom avlen.

Tre tilleggspoeng

Styret i Geno har foreløpig vedtatt at genotypa dyr får et tillegg på tre indekspoeng for homozygot kollet (KK). Dyr som er heterozygote (HK) eller har ukjent hornstatus får tillegg på 1,5 poeng, mens dyr som er homozygot hornet (HH) ikke får noen endring. På denne måten vil dyr som er har med seg det kolla genet i enkel (HK) eller dobbel (KK) «dose» komme høyere på rangeringa og lettere bli selektert. Dette vil hjelpe til i okseseleksjonen, men kanskje ha enda større effekt ved at vi får flere potensielle mødre til seminoksemner med kolla genet. Videre vil vi i seleksjonene inn til Øyer løfte bærerne av kolletgenet innen sin halvsøskengruppe, slik at de i større grad vil bli selektert videre. Vektlegging av enkeltgen i indeksen vil også være en strategi vi generelt bør ta i bruk for seleksjon på egenskaper med enkel nedarving.

Evaluere effekten

Geno vil evaluere effekten av dette etter en tid og vurdere økt vekting av kollethet i indeksen. Presisjonene på gentesten er høy, men ikke 100 prosent. Vi vil de neste månedene jobbe med å øke presisjonen i den genetiske testen, slik at den blir enda sikrere. Dette vil vi gjøre ved å se etter flere markører (SNP-er) som er koblet til kollethet i det området på genomet der genet sitter.