Forskjellig

Moving Floor – effekt på kalvenes og gulvets renhet

En masteroppgave ved NMBU registrerte renhet og strøforbruk i ni besetninger med Moving Floor-binger.

Knut E. Bøe

Professor NMBU

knut.boe@nmbu.no

Jostein M. Hårstad

Student NMBU

Moving Floor binge med fem kalver.

Foto: Jostein M. Hårstad.

Kalver og ungdyr kan holdes i en rekke ulike innredningssystemer avhengig av blant annet tilgjengelig plass i driftsbygningen, tilgang på strø og ikke minst brukernes preferanser. Det vanligste for kalver de første leveukene etter fødsel er enkeltbinger. Deretter benyttes ofte ulike varianter av talle-/strøbaserte bingeløsninger, kombinasjonsbinger med et separat liggeareal eller fullspaltegulvsbinger.

Moving floor

Som et alternativ til de tradisjonelle oppstallingssystemene for kalv har Moving Floor gruppebinge blitt utviklet av det svenske selskapet Moving Floor AB. Konseptet har i dag patent i 28 land. Konseptet er også utviklet for binger for gris og for liggebåser for kuer i løsdrift.

Moving Floor gruppebinge for kalv har et innvendig areal på 7,5 kvadratmeter (3,74 m × 2.01 m), noe som gir plass til fem kalver med areal på 1.5 kvadratmeter/kalv (se bilde). Boksen anbefales for kalver opptil 150 kg eller fire måneder. Den totale vekten av bingen er 600 kg. Bingen har tre tette vegger av laminat og en fôrhekk i front med fem eteplasser (0,4 meter eteplassbredde/kalv). Et drikkekar er montert over fôrbrettet, men i enkelte besetninger er det også lagt opp drikkenipler inne i bingen.

Bevegelig gulv

Det spesielle ved bingen er gulvet, som består av en sammenhengende gummimatte, nærmest et transportbånd, med en totallengde på 8.10 m og en tykkelse på 4.5 mm (to lag vev). Gulvet blir drevet fram/rundt ved hjelp av trykkluft, hvor gulvet beveger seg ca. 55 mm for hver forflytning. Hensikten er å transportere vekk og ut av bingen den gjødselen som dyrene produser. Videre er det en strøbeholder i bakkant av bingen med en kapasitet på 400 eller 800 liter som fyller på nytt strø når gulvet beveger seg. Systeminnstillinger vedrørende antall forflytninger, bevegelsesmønster i døgnet, og regulering av strøutmating blir gjort ved bruk av PLC-styring (Programmable Logic Controller) montert på baksiden av bingen.

Frem til utgangen av 2016 har rundt 40 norske besetninger kjøpt og installert Moving Floor gruppebinge for kalver. Produsenten reklamerer blant annet med renere kalver og mindre arbeid knyttet til rengjøring og strø for den enkelte gårdbrukeren, samt redusert strøforbruk og et lavere nivå av ammoniakk i inneluften.

Undersøkelser i norske besetninger

I forbindelse med masteroppgaven til Jostein Mikael Hårstad, ble ni norske besetninger som hadde Moving Floor gruppebinge for kalver besøkt, hvorav de fleste var lokalisert i Trøndelag. Hensikten var å undersøke kalvenes og gulvenes renhet.

I de ni besetningene var det totalt 16 Moving Floor gruppebinger. Totalt antall kalver var 69 og antall kalver pr. binge varierte fra en til seks, hvorav 13 binger hadde fire eller flere kalver.

Innstillinger fremdrift

Innstillingene for fremdrift av gulvet varierte mye fra binge til binge, men tid mellom hvert intervall på rundt to timer (7 000 sekunder) gjennom døgnet ser ut til å passe bra. Antall strøutmatinger og forflytninger bør reguleres opp eller ned etter vekt/alder på kalvene. Innstillingene bør likeledes endres hvis underlaget eller kalvene begynner å bli skitne.

Bedømming av renhet

For å kunne bedømme gulvets renhet, ble gulvet i hver binge ble delt inn i åtte sektorer med en bredde på 0,47 meter, og renheten i hver sektor ble bedømt etter en skala fra 0 (ingen gjødsel) til 4 (mer enn 75 prosent av gulvet er dekket av gjødsel). Kalvenes renhet for haleregionen, lår, legg og buk ble bedømt etter en skala fra 1 (ren) til 4 (svært skitten). Total poengsum for renheten til hver kalv ble beregnet ved å legge sammen renhetspoengene for hver kroppsdel. Sju av besetningene brukte en blanding av sagflis og kutterflis som strø, mens de to resterende besetningene brukte sagflis.

Som et mål på mengden strø på gulvet, ble strødybden målt på seks punkter i hver binge. Videre ble volumvekten av strøet målt og avstanden ned til strøet fra øverste kant av strøbeholderen målt under besetningsbesøket. 24 timer senere målte besetningseieren igjen denne avstanden og på denne måten kunne strøforbruket estimeres relativt nøyaktig. Under besøket ble brukerne også intervjuet om sine erfaringer med Moving Floor-bingene.

Kalvenes renhet

Generelt var kalvene rene. Ingen kalver ble bedømt å være svært skitne (poeng 4) og bare to kalver fikk renhetspoeng 3 (skitten), henholdsvis på lår og på buk (se tabell 1). Mellom 27,5 prosent av kalvene (haleregionen) og 5,8 prosent (buk) ble bedømt som litt skitten.

Ser vi på samlet renhetspoeng for hver kalv, altså samlet renhetspoeng for de fire kroppsdelene, fikk 60,9 prosent av kalvene 4 poeng (score 1 på alle kroppsdeler) 20,3 prosent fikk 5 poeng, 14,5 prosent fikk 6 poeng, 2,9 prosent (2 kalver) fikk 8 poeng og 1,5 prosent (1 kalv) fikk 9 poeng.

Det var noe, men ikke veldig store forskjell mellom besetningene, da gjennomsnittlig samlet renhetspoeng varierte fra 4,2 til 5,5. Mellom binger var det imidlertid tydelige forskjeller, for her varierte gjennomsnittlig samlet renhetspoeng fra 4,0 til 7,2.

Tabell 1. Kalvenes renhet basert på observasjoner i ni norske besetninger og totalt 16 binger.

Renhetspoeng

Ren (1)

Litt skitten (2)

Skitten (3)

Svært skitten (4)

Haleregion (prosent)

72,5

27,5

0,0

0,0

Lår (prosent)

81,2

17,4

1,5

0,0

Legg (prosent)

88,4

11,6

0,0

0,0

Buk (prosent)

92,8

5,8

1,5

0,0

Gulvets renhet

De to sektorene bakerst i bingen (sektor G og H), der hvor kalvene så ut til å foretrekke å ligge, var gulvet generelt svært rent (Figur 1), og gulvets renhet ble gradvis dårligere nærmere fôrhekken.

Som det fremkommer av figuren var det ganske stor forskjell mellom de 16 bingene. Uansett, så var det ingen klar sammenheng mellom gulvets renhet og kalvenes renhet, antakelig fordi det uansett var relativt rent bak i bingen der kalvene foretrakk å ligge.

Figur 1. Gulvets renhet i ulike sektorer i Moving Floor binger basert på observasjoner i ni norske besetninger og totalt 16 binger. Poeng 0 er helt rent og poeng 4 er mer enn 75 prosent av gulvet dekket med gjødsel.

Strøforbruk

Målt i volum var det relativt store forskjeller i strøforbruk mellom de 16 bingene. Gjennomsnittlig strøforbruk var 62,4 liter i døgnet med en variasjon fra 7,9 liter til hele 113,9. Hvis vi videre tar inn antall dyr i bingen, så blir gjennomsnittlig strøforbruk 14,5 liter/dyr og døgn med en variasjon fra 2,0 til 34,3 liter/dyr og døgn. Om vi regner om til vekten på strøet, så var gjennomsnittlig strøforbruk 10,0 kg/døgn og binge med en variasjon fra 1,11 kg til 36,2 kg.

Strødybden varierte imidlertid ikke så mye mellom bingene (0,5 – 3,7 cm), hvorav det i tre binger var < 1 cm strødybde og i to binger var > 3 cm strødybde. Det var da heller ingen klar effekt av strøforbruk på gulvets renhet.

Brukernes erfaringer

Flere av brukerne mente at Moving Floor systemet var arbeidsbesparende og påpekte at kalvene var rene og at bingen holdt seg tørr og fin. Flere av brukerne mente imidlertid at kalvene kunne bli skye og redde for mennesker. Tre av brukerne ønsket en bedre bruksanvisning for montering av bingen, i tillegg til en enklere styringsenhet for bingen i praksis. Flere av brukerne påpekte også at bingeskillene for lett gikk i stykker.

Resultatene viste at renheten til kalvene var meget bra, og at strøforbruket var relativt lavt. Brukernes erfaring var at det generelt var lite arbeid med bingesystemet, men at bingen var kostbar i innkjøp.