Reportasje

Topp stemning både ute og inne på Dyrsku’n

Regnværet la ingen demper på kuustillingen på Dyrsku’n i Seljord hvor ei NRF-ku fra Kurompa Samdrift ble tildelt Dyrskuprisen.

Ingunn Nævdal

ingunn.nevdal@geno.no

Husdyrkonsulent i Geno

Dyrskuprisen for beste ku uansett rase gikk til 548 Maggi fra Kurompa Samdrift i Bø i Telemark. Komiker Bård Tufte Johansen delte ut prisen til mønstrer Silje Hegnastykket.

Foto: Ingunn Nævdal

Stemningen var god også inne i husdyrhallen, hvor det strømmet på med folk til Genos stand gjennom hele helgen på den store handels- og landbruksmessen 8.– 10. september. Av de tre oksene Geno hadde med var det 10177 Braut som var det store trekkplasteret. Mange hadde hørt om den 15 år gamle NRF-oksen som var kjent for et sædsalg på nesten en halv million doser til ca. 30 land. Dermed var det mange som ville hilse på og ta bilde med Braut. Den andre NRF-oksen som ble vist fram var 11441 Bollingmo som er født hos Anders Bollingmo i Haltdalen i Sør-Trøndelag. I tillegg var 42019 Sylfest av rasen Telemarksfe med til Seljord. Denne oksen er født i Telemark hos Aslak Snarteland i Fyresdal.

Braut fikk besøk av «familien»

Oppdretterne av Braut, Torbjørg og Ommun Braut, hadde tatt turen fra Bryne på Jæren til Seljord denne helgen. Sammen med sønnen Elling, som driver gården i dag, og barnebarnet kom de innom for å se til Braut.

Ku-utstilling med bare dyr fra grønne besetninger

Til sammen 35 kyr ble vist fram under dømmingen. Dette er bare halvparten av det normale. Årsaken til dette er at det var mange som ikke fikk stille kyr i år på grunn av at det var krav om at det bare skulle stilles ut dyr fra såkalt «grønne besetninger». Grønne besetninger skal være fri for de smittsomme sykdommene BRSV/BCoV.

Beste NRF-ku med nesten perfekt jur

Det var beste telemarksku og beste NRF-ku som konkurrerte om Dyrskuprisen. Ingen andre melkekuraser ble stilt ut på Dyrsku’n i år. Svein Egil Skartveit fra Tine og Hans Storlien fra Geno dømte NRF-kyrne og landet til slutt på 548 Maggi fra Kurompa samdrift som beste NRF-ku. Kua fikk 4,5 poeng for jur og 8 for kropp og bein. Dommerne omtalte henne som ei harmonisk fin ku, men litt muskelfattig. Litt lavstilt type med gode bein og fin gange. Flott jur med spesielt godt festa framjur og perfekt speneplassering. Far til kua er 10798 Vangen og morfar er 10232 Sand.

Den endelige avgjørelsen om hvem av de to kyrne som skulle få Dyrskuprisen ble tatt av et dommerpanel fra scenen. Fire av fem stemte på NRF-kua som dermed fikk Dyrskuprisen og var «Best in show».

Oppdretterne av 10177 Braut, Torbjørg og Ommun Braut, kom innom for å hilse på sammen med sønn og sønnesønn. De stilte opp for fotografen iført T-skjorter med tegning av Braut.

Foto: Ingunn Nævdal.

Telemarksfe-oksen 42019 Sylfest leverte varene hver gang den ble tatt fram for demonstrasjon av sæduttak i løpet av Dyrsku-helgen. Marius Grinden leier oksen mens publikum følger godt med.

Foto: Ingunn Nævdal.

Styreleder i Geno, Jan Ole Mellby, tok imot Landbruks- og matminister Jon Georg Dale som besøkte standen for å ta en kikk på legenden Braut.

Foto: Ingunn Nævdal.

I tillegg til styrelederen var det denne gjengen som passet på oksene og tok imot besøkende på Geno sin stand. Fra venstre: Marius Grinden, Kjetil Lunde, Agnete Børresen, Elisabeth Gjems og Ingunn Nævdal.

Foto: Njål Vestøl, TINE.