Helse

Stabilt forbruk – minimalt med resistens

2016-rapporten fra Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM/NORM-VET) viser at forbruket av antibiotika til husdyr holder seg lavt. Generelt er det meget lavt nivå av resistente bakterier hos storfe.

Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

2016-rapporten er den 17 rapporten i rekken, og det er Veterinærinstituttet som har ansvar for overvåkingen og lager rapporten på oppdrag fra Mattilsynet. Seksjonssjef i Mattilsynet Karen Johanne Baalsrud sa under presentasjonen av rapporten at den ikke inneholdt noen overraskelser, og i denne sammenhengen er fravær av overraskelser positivt. Men hun minte om at vårt gunstige utgangspunkt med lavt forbruk og lite resistens også gir stor fallhøyde. I Norge brukes 90 prosent av all antibiotika til mennesker, og det er i internasjonal sammenheng litt spesielt. I mange land står forbruket til dyr for to tredjedeler av totalforbruket.

Målet er 10 prosent ­reduksjon

Forbruket av antibiotika til landdyr i Norge har vært stabilt siden 2000. I 2016 var salget 5452 kg aktivt stoff mot 5413 kg i 2015. Regjeringens mål er at forbruket til matproduserende landdyr skal reduseres med 10 prosent innen 2020 sammenlignet med 2013. Siden 2013 har forbruket blitt redusert med 4 prosent. Hvis en tar hensyn til biomasse er reduksjonen på 2 prosent. Hele 60 prosent av det som brukes til husdyr er smalspektrede rene penicillinpreparater. Bruken av preparater som WHO (Verdens helseorganisasjon) har klassifisert som de mest kritisk viktige for humanmedisinen har blitt redusert fra 1,8 prosent til 0,6 prosent i perioden 1993 til 2016.

Import overrepresentert

Forekomsten av antibiotikaresistente bakterier i dyr, mat og fôr er meget lavt i Norge. Av funn i produkter er import overrepresentert. Det er også flere funn av antibiotikaresistens i ost som er lagd av upasteurisert melk enn ost produsert av pasteurisert melk.

Figur 1. Totalt salg i kilogram aktivt stoff, til matproduserende landdyr inkludert hest, av antibakterielle veterinærpreparater til terapeutisk bruk fra 1993 til 2016.