Helse

Bare elektronisk livdyrattest er bra nok

Mange sjukdommer sprer seg fra fjøs til fjøs ved livdyromsetning. Med elektronisk livdyrattest som alltid er oppdatert, reduseres risikoen for å ta smittebærende dyr og dyr med uønskede følgetilstander inn i fjøset. Avvis dyr som ikke tilfredsstiller dine krav.

Åse Margrethe Sogstad

Spesialveterinær i Animalia, HT storfe

ase.sogstad@animalia.no

Harald Holm

Prosjektleder Kontrollprogram BRSV og BCoV

Animalia, HT storfe

Medlemmer i Kukontrollen kan gå inn på medlem.tine.no og finner automatisk utfylt buskapsattest. Denne skrives ut og bekreftes av selger. Individstambok skrives også ut og egenerklæring fylles ut av selger eller veterinærattest fylles ut av veterinær. Medlemmer av Storfekjøttkontrollen finner tilsvarende attest ved å gå inn på storfe.animalia.no/. Produsenter som ikke er medlem i en kontroll, kan skrive ut PDF og fylle ut selv. Her finner du PDF og oppdatert informasjon om livdyrattester: www.animalia.no/no/Dyr/storfe/livdyrattest/

Ingen andre attestformular bra nok

Fra og med 1. juli 2018 er det ingen andre attestformularer enn elektronisk livdyrattest som gir god nok dokumentasjon. Livdyrattesten bør være kjøper i hende minst dagen før dyret ankommer. Livdyrformidler bør ha livdyrattesten minst tre dager før dyret skal ankomme kjøper. Kjøper bør uansett holdes oppdatert om helsestatus og eventuelle endringer.

Selger, kjøper, veterinær og livdyrformidler skal ha kopi

Livdyrattesten er foreløpig ikke helelektronisk og må skrives ut/kopieres i ønskede antall og enten sendes i posten eller skannes/fotograferes (må være leselig) og sendes på e-post eller sms.

Når kreves veterinærattest?

Det kreves veterinærattest ved omsetning av alle avlsdyr. I Nortura kreves også veterinærattest ved omsetning av kalv på tvers av Norturas regioner. Gyldighet på veterinærattest/egenerklæring er 14 dager i følge Norturas hjemmesider.

Veterinær bekrefter innholdet i attesten

I veterinærattesten bekrefter veterinær at opplysningene i attesten er korrekte. Veterinær skal fylle ut attesten etter beste evne og opplyse om eventuelt viktige undersøkelser som ikke er utført og hvorfor. Dyr som kan føre med seg smitte, skal ikke omsettes. Veterinær skal vurdere buskapsattest og sammenholde den med den kliniske undersøkelsen.

Selgers ansvar

Det er selgers ansvar ikke å selge dyr som han/hun vurderer som ikke egnet eller burde ha kjent til at ikke er egnet for salg på bakgrunn av risiko for spredning av smittsomme sjukdommer eller individets tilstand (eksempelvis klauvproblemer, uegnethet for avl og så videre).

Dokumentasjon gir økt trygghet for kjøper

Det er alltid risiko for å kjøpe dyr med feil og mangler og få innslep av smittsomme sjukdommer ved inntak av dyr fra andre besetninger. Kjøper må kreve dokumentasjon i form av tilfredsstillende utfylt livdyrattest. Ta ikke inn dyr i besetningen uten dokumentasjon, eksempelvis på klauvhelsa, på besetnings- og individnivå. Dersom viktige forhold ikke er undersøkt eller ikke registrert på besetnings- eller individnivå, bør ikke dyret kjøpes.