Avl

«Embryokviger» har kommet til Store Ree

4. april ankom de første 14 NRF-kvigene Store Ree, og enda en milepæl i embryoprosjektet ble passert.

Geno

Her nytes frokosten. Den nærmeste NRF-kviga har 11760 Muan som far og 10795 Hoøen som morfar og er fra oppdretter Elling Braut på Bryne. Kviga har 46 i avlsverdi. Foto: Vegard Ølstad

Et av venteoksefjøsene er innredet med nye liggebåser og er omdøpt til Kvigefjøset. Laboratoriet med tilhørende rom for skylling og uttak av egg er også ferdigstilt, så nå kan endelig selve embryoproduksjonen begynne.

Geno har nå begynt å sette opp avlsplan for kvigene for å lage de optimale kombinasjonene for fremtidens eliteokser. I mai skal de første embryoene produseres og neste del av prosjektet er å klargjøre for distribusjon ut i felt. I starten er det fem områder som får tilbud om embryo. Der vil det bli et tett samarbeid med lokale veterinærer som har erfaring med embryooverføring. Senere er planen å kunne tilby embryo til større deler av landet.

De fem første områdene som får tilbud om embryo

Sør-Rogaland

Nord-Rogaland

Trøndelag

Romsdal

Østfold

I Buskap 5 (som sendes i post fra og med 2. juli) kommer det en større reportasje fra selve embryoproduksjonen.

Kviga til høyre har 11308 Hofstad som far og 10909 Tangvollsom morfar og har hele 59 i avlsverdi og er oppdrettet av Felde samdrift i Byrkjelo. Kviga til venstre har 11705 Skodje som far og 11487 Smedsrudsom morfar og har 39 i avlsverdi. Oppdretter er Hauger samdrift på Biri. Foto: Vegard Ølstad.