Reportasje

Suksess i grovfôrdyrkinga over mange år

Det er potensial for god avling og topp kvalitet på ett av de mest marginale områdene i Norge. Rett i nabolaget beiter en større tamreinflokk. Drevsjø ligger 700 meter over havet og årsmiddeltemperatur på så vidt over null grader.

Tekst
Solveig Goplen

solveig.goplen@geno.no

Småsjøvolden i Engerdal kommune i Hedmark

  • Hanne Bye og Johan Gjessing

  • 260 000 liter i mjølkekvote

  • 750 dekar jord – 700 meter over havet

  • 7 400 kg EKM

  • Fettprosent 4,63 og proteinprosent 3,54 (2017)

  • 24 kg kraftfôr per 100 liter mjølk

  • 74 MJ grovfôr per ku per dag

  • 50 prosent STN og 50 prosent NRF

  • Fokus på tørrstoff, energi og sukker vedinnhøsting av fôr.

Aktuelle som deltakere i Grovfôr 2020 og satsing på mjølkeproduksjon i et marginalt område.

Hanne Bye og Johan Gjessing brenner for å ta vare på den gamle rasen STN og å dyrke godt grovfôr på egne og innleide arealer. De deltok på den første samlinga i regi av Grovfôr 2020.

Foto Privat

Hanne Bye og Johan Gjessing er i gang med å bygge om fjøset og har fått melkeroboten på plass. Besetningen består av 50 prosent STN og 50 prosent NRF. Størrelsen på kyrne varierer fra i underkant av 400 kilo til over 700 kilo. Det har så langt ikke vært noe problem i roboten. I det store og hele er Hanne og Johan mer ute etter å lete etter muligheter enn å se begrensninger der de satser på mjølkeproduksjon med nærmeste nabo fem kilometer unna og nærmeste mjølkebruk 13 kilometer unna. Johan har drevet garden siden 2008, og Hanne og Johan traff hverandre gjennom interessen for STN-kyrne. Hanne har tidligere selv drevet en gård med mjølkeproduksjon på STN (i Buskerud). Den gården overdro hun til dattera da hun flytta til Drevsjø. Johan er en travel kar, og foruten å stå for mye av ombygginga selv så brøyter han snø på andre sida av svenskegrensa mot Idre, som er kjent for skianlegg.

På søken etter nyvinninger

Johan har tatt de fleste nyvinninger i grasdyrking hjem til Drevsjø. Hvert år høstes om lag 1 000 rundballer, og med små marginer så mener Johan at han må ha alt utstyret selv.

- Vi må være to til å kjøre når været er der, i tillegg til en som passer på fjøs og gård, sier Johan. Han kjører med to slåmaskiner, ei i front med stengelknekker og ei bak uten krimper. Etter slått kjøres ei Elho-rive midt mellom slått og pressing.

Mange kompromisser

- Det å legge opp til at det som blir slått på formiddagen og presset samme ettermiddag er en utopi mener Johan. Høstevinduene er så små at pressa må gå hele dagen. Kapasiteten på pressa ligger riktignok på 20–30 bunter per time, men det går bort mye tid til flytting av utstyr. Johan vil ha et ensartet fôr med 35 prosent tørrstoff. Han bruker alltid Graasat pluss, tre liter per bunt, åtte lag plast og flytter buntene med løfter. Når været er der kjøres det gjerne 18 timers dager.

Johan mener at femårig eng passer bra. Da har han god kontroll med ugraset og med et gjenlegg uten skader holder avlinga seg brukbart. Hvert år snus drøyt 100 dekar og ettersom en del av jorda er steinholdig så blir det for arbeidskrevende å snu mer. Han kjører alltid møkk i forbindelse med nyetablering av eng, selv om jorda ligger lagt unna. Den jorda som ligger lengst unna er det tre mil til. I tillegg skal det kalkes, og som regel bestiller Johan da et vogntog med kalk (ca. 30 tonn). Noe av jorda er bæresvak, og da er selve kalkingsarbeidet utfordrende uten at det blir kjøreskader.

Stolte bønder

I mange år har Johan skaffet seg mer kunnskap om optimal slåttestrategi og tretrinnshøsting inntok Drevsjø for fem år siden. Han holder på at raking har kommet for å bli, og rask fortørking gir større kapasitet. Det å håndtere leiejorda som om det skulle vært eid jord mener Johan er et godt utgangspunkt. Det skal være «godfølelse» når en slår, graset skal stå tjukt og frodig. I grovfôrdyrkinga er det fokus på å få til en jevn fôrkvalitet, selv om fjøset har utstyr for blanding av fôr. Fôrprøvene fra 2017 viser svært lik kvalitet, i overkant av 30 prosent tørrstoff, 6,6 MJ NEL 20, 160 gram råprotein og 100 gram sukker per kg tørrstoff. Det er en fôrkvalitet som gir bra med mjølk og godt påslag for tørrstoffinnhold. I tillegg høstes noe dårligere kvalitet som øremerkes sinkyr.

– Forbedringsområder har vi så absolutt, sier Johan. Arealet rundt fjøset har tråkkskader. Hanne og Johan har satt på tiltaksplanen sin at de skal sette i stand jorda nærmest fjøset. Nesten all jord som ligger rundt fjøset er myrjord. Med forsømt vedlikehold av drenering så blir det da store tråkkskader ved beiting, særlig når somrene er våte. Nødvendig tiltak blir: drivveier, drenering og dyrking av mer fastmark. Det er noe innmarksbeite rundt gården som brukes til kviger og sinkyr.

Optimalisering innenfor dagens rammer

Hanne og Johan har startet med å utforske om det er mulig å ta ut gode avlinger ved å drive økologisk. De har tatt ut to skifter som de tester for å se om det vil være mulig å få til tilstrekkelig næringsforsyning. Gjennom bruk av grønnfôrvekster og optimalisering av pH håper de at kløveren vil trives og at jordtemperaturen er høy nok til å få i gang nitrogenfikseringa. I tillegg ser det ut til at grønnfôrblanding kan gi god avling og bra med protein. De er smertelig klar over at å drive økologisk på Drevsjø, der middeltemperaturen er så vidt på pluss, er vanskelig. Drømmen er at besetningen skal bestå av STN, og gjerne levere økologisk kortreist mjølk og kjøtt til Røros. Driftsplanen viser at de skal jobbe med å få tak i mer kvote, men Hanne og Johan ønsker heller å optimalisere innenfor de rammene de har og ta ut en høgere pris per produsert enhet basert på mest mulig lokale ressurser. Om de oppleves som mannen og kjerringa mot strømmen står de gjerne rakrygget i en diskusjon.

Transport av møkk og fôr er en viktig del av drifta, det å kjøre møkk til det arealet som er lengt unna er ikke den beste økonomien, men at jorda gjør seg godt av 5 tonn med møkk hvert 5 år, det er Johan sikker på. Tørre rundballer gir færre baller som sparer transport og plast.

Foto: Privat