Reportasje

Framtida er robotisering

Lely har solgt unna grasutstyret og satser alt på robotisering av fjøsarbeidet. Nylig presenterte de en ny modell av Astronaut melkerobot og Juno fôrskyver, og de har flere innovasjoner på beddingen.

Tekst og foto
Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Bevegelsen av robotarmen på A5 er elektrisk drevet. Det gir raskere og mer lydløse bevegelser og reduserer energiforbruket.

Skjermen på A5 viser utmelkingshastighet på hver kjertel.

Administrerende direktør Alexander van der Lely tror veksten i salget av melkeroboter vil øke. Hittil har selskapet solgt 30 000 melkeroboter.

Lely feiret 70-årsjubileum med et stort arrangement ved fabrikken i Rotterdam. Det familieeide nederlandske selskapet har hatt stor suksess med melkeroboten Astronaut, og salget har passert 30 000. Lely er overbevist om at robotisering er svaret på utfordringene med høye arbeidskostnader og problemer med å rekruttere arbeidskraft til melkebrukene. Så langt har selskapet utviklet roboter for melking, fôrskubbing, fôring, møkkskraping og møkksamling, og mer vil komme.

Flere innovasjoner varsles

Lelydirektør Alexander van der Lely mener de fleste prosessene i fjøsarbeidet kan automatiseres og at det vil gi bonden tid til å ta seg av de dyra som trenger det. De kaller konseptet management by exception (stell med fokus på «avvikerne» - de som trenger ekstra oppfølging). Lely arbeider med et helt nytt managementsystem der data fra melkerobot, fôringssystem, seminselskap, veterinær, fôrleverandør og så videre samles og prosesseres fram til beslutningsverktøy for bonden. Systemet skal ikke bare foreslå beslutninger, men også ta beslutninger. Systemet skal også lære av og tilpasse seg bondens preferanser.

Redusere behovet for kunstgjødsel

Gjødsel er bondens gull heter det, men også et problem i forhold til miljøkrav og klimagassutslipp. Lely varslet at de nå tester ut et system som utnytter gjødsla bedre og som vil redusere behovet for kjøp av kunstgjødsel og senke klimagassutslippene.

Det ble også varslet at de utvikler et system for foredling av melka på gården og levering til butikker lokalt. Tanken er at forbrukerne skal kunne kjøpe melk som kan spores helt tilbake til den enkelte kufamilien og at det også kan lages melk spesielt tilpasset ulike forbrukergrupper.

A5 og ny Juno

Den første modellen av Lelys melkerobot kom i 1992. Den nye modellen A5 er en videreutvikling som blant annet innebærer 20 prosent lavere energiforbruk. Robotarmen er nå en hybridløsning der vekten overføres til en luftsylinder mens bevegelsen er elektrisk drevet. Forbedringen skal gjøre at robotarmen beveger seg raskere, mer presist og med mindre lyd. Påsettingstida skal gå ned med 30 prosent, og det bør kunne gi kapasitetsøkning. Hele styringsprogrammet har blitt oppjustert og blitt mer intuitivt. Lely hevder det nå er like enkelt å bruke som en iPhone. Første gangs melking skal for eksempel ikke kreve mer enn to tastetrykk på panelet. Panelet viser nå også utmelkingshastig for hver enkelt kjertel. Under presentasjon ble det lagt fram tall fra MPR Benchmark 2017 der nederlandske besetninger med melkegrav i snitt hadde en avdrått på 8 334 kg, besetninger med andre melkeroboter en avdrått på 8 809 kg og besetningene med Astronaut 9 134 kg.

Lavere energiforbruk, lavere servicekostnader og enda bedre driftssikkerhet skal gjøre A5 til den billigste melkeroboten regnet over hele levetiden. Men inngangsbilletten vil nok bli noe høyere, og før Lely-sentrene får erfaring med modellen er det tvilsomt om de tør å sette ned prisen på serviceavtaler. Det er Lely-sentrene i de ulike landene (Fjøssystemer AS i Norge) som setter prisen slik at den foreløpig er ukjent. De som har bestilt, men ikke fått levert A4, kan konvertere bestillingen til A5, men A4-modellen kan ikke bygges om til A5. Fabrikken er klar til å levere A5 fra juni måned.

Fôrskubberen Juno har også fått en oppgradering, og den største nyheten på den nye modellen er at «skjørtet» nå kan løftes (se bilde). Dette gjør at Juno lettere kan passere mindre hindringer og fungere i stigninger inntil 15 grader. Tanken er at Juno skal kunne brukes i flere fjøs, og derfor har den også fått en bluetooth-enhet slik at den kan åpne elektriske dører. Den nye Juno vil også tilpasse avstanden til båsfronten etter hvor mye fôr som ligger igjen på fôrbrettet, og kan skubbe fôr til begge sider. Ifølge Lely reduserer hyppig fôrskubbing svinnet av fôr med 75 prosent.

Fornøyd testkunde

Den nye Juno-modellen kan løfte på «skjørtet» og det øker fleksibiliteten, samtidig som skubberen hold seg ren og unngår å forurense fôret.

Dirk Keijzer (til høyre) sammen sønnen Hans mener A5 både er raskere og mer nøyaktig i påsettingen av melkeorganer.

Den nye robotmodellen har vært gjennom en intensiv testperiode og Dirk Keijzer har vært en av testvertene. Han har hatt tre A5 gående i tre uker og på spørsmål om sine erfaringer sier han at den nye modellen først og fremst er raskere og mer nøyaktig i påsettingen.

- Det virker som kyrne venner seg raskere til denne roboten, og det at den arbeider stillere gjør at kyrne blir roligere, sier Dirk.

Han driver melkeproduksjon i nytt fjøs fra 2016 sammen med kone og barn. Fjøset har plass til 200 melkekyr, men nå har han bare 120. Årsaken er at han måtte redusere besetningen på grunn av nye krav om maksimale fosforutslipp. Dirk sier planen er langsomt å bygge seg opp igjen, men akkurat nå er prisen på kjøp av fosforkvoter for høy til at det er aktuelt.

Dessuten er fosforkvotene løsrevet fra arealet, slik at det ikke er mulig å utvide produksjonen ved å kjøpe mer jord.