Helse

Ny måte å beregne nyinfeksjons- og helbredelseshastighet

Jurhelsen i en besetning er en svært dynamisk prosess der infeksjonene (betennelsene) kommer og går gjennom året. Hastigheten på disse prosessene kan beregnes ut fra kukontrolldata.

Olav Østerås

Tine Rådgiving, spesialrådgiver risikovurdering og data-analyse

olav.osteras@tine.no

Anne Cathrine Whist

Tine Rådgiving, spesialrådgiver helse og fruktbarhet

anne.cathrine.whist@tine.no

Riktig jurhelsestrategi er å forbedre miljøet slik at både nyinfeksjonshastigheten går ned, samtidig som helbredelseshastigheten går opp. På bildet ser vi veterinær Gunnar Dalen som vurderer en schalm-test. Foto: Rasmus Lang-Ree

Nyinfeksjons- og helbredelseshastighet har vært beregnet ved å se på antall kukontrollprøver som har beveget seg fra under 200 000 til over 200 000 fra en prøvetaking til neste. Disse beregningene ble etablert i 2003 og har vært kjent som nyinfeksjonsnivå og varighet av infeksjoner.

Svakheter i tidligere beregninger

De tidligere beregningsmåtene har hatt noen svakheter, blant annet at de var avhengig av hvor mange kyr som var registrert i Kukontrollen og hvor mange kukontrollprøver som var tatt ut av disse dyrene i løpet av et år. Disse svakhetene er nå justert slik at tallene blir beregnet direkte på antall kukontrollanalyser.

Ny beregningsmetode og nye navn

Inkludert i den nye beregningen av nyinfeksjonshastigheten er antall kukontrollanalyser, i løpet av en 12 måneders periode, som har celletall over 200 000 der forrige prøve på samme ku var under 200 000. Dette antallet deles nå på antall kukontrollanalyser der det er mulig å gå fra under 200 000 til over 200 000, og ikke antall kyr som sto i nevneren i forrige beregningsmetode.

Den nye nyinfeksjonshastigheten blir dermed betydelig lavere enn den gamle. Vi må derfor vurdere dette tallet på en ny måte. Til hjelp for en slik vurdering viser figur 1 fordelingen av nyinfeksjonshastigheten for alle 7 400 besetninger som fikk beregnet dette tallet i februar 2018.

Figur 1. Fordeling av nyinfeksjonshastigheten blant landets besetninger.

Figur 1 viser at 10 prosent av besetningene har nyinfeksjonshastighet under 6,5 prosent, 25 prosent under 9,2, 50 prosent under 12,5, mens 25 prosent av besetningene har over 16,5 og 10 prosent av besetningene har over 21,2. Gjennomsnittsverdien på den gamle beregningsmetoden var på ca. 45 prosent.

Varighet blir erstattet med helbredelseshastighet

Varighet vil bli erstattet av helbredelseshastighet. Helbredelseshastigheten er antall kukontrollanalyser hvor celletallet nå er under 200 000 mens det på forrige analyse, på samme ku, var over 200 000. Tallet som presenteres er antallet som har beveget seg fra over til under 200 000. I prosent av antallet som kan forandre seg fra over 200 000 til under 200 000 Fordelingen av helbredelseshastigheten er vist i Figur 2.

Figur 2. Fordeling av helbredelseshastigheten fra 7 400 besetninger i februar 2018.

På figur 2 kan vi se at 10 prosent av besetningene har helbredelseshastighet over 35,7 prosent, 25 prosent har over 30,2, 50 prosent har over 25,0, mens 25 prosent av besetningene har under 19,1 og 10 prosent av besetningene har under 13,3.

Tallene presenteres i helseoversikten

Nyinfeksjonshastigheten skal altså være så lav som mulig, mens helbredelseshastigheten skal være så høy som mulig. På styringspanelet, i helseattest buskap og på helseoversikten på medlem.tine.no presenteres disse tallene nå. Nyinfeksjonshastighet som er godt over gjennomsnittet er farget rødt, og helbredelseshastighet som er godt under gjennomsnittet er også farget rødt.

Disse to variablene utgjør de dynamiske prosessene av jurhelsen i en besetning og bestemmes i stor grad av et velfungerende melkeanlegg, riktig fôring, godt miljø, stell og omsorg. Til sammen vil disse to variablene bestemme hvor stort infeksjonsnivået blir.

Jurhelsestrategi

Vår erfaring er at besetninger med infeksjonsnivå over 25 prosent vil ha store problemer med å nå elitemelksgrensen på tankmelk uten å måtte sortere melk. De som har et infeksjonsnivå over 30 prosent vil knapt greie det selv med sortering. Riktig jurhelsestrategi er å prøve å forbedre miljøet slik at både nyinfeksjonshastigheten går ned, samtidig som helbredelseshastigheten går opp. Helbredelseshastigheten kan også påvirkes av behandling av celletallskyr.