Organisasjon
Årsmøte 2018

Høyt tempo i Geno

Investering i kjønnssepareringslaboratorium, embryoproduksjon i støpeskjeen, ny seminstasjon og videreutvikling av GS-avlen forteller om et svært høyt aktivitetsnivå i Geno for, og det ble bakteppet for et som vanlig rolig årsmøte.

Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Styreleder i Geno Jan Ole Mellby brukte Microsoft-milliardæren Bill Gates investering i forskningsprosjekt for å få fram ei superku som bevis for at kua blir viktigere framover og avsluttet årsmøtetalen med «make cows great again».

Styret i Geno etter årsmøtet i 2018. Fra venstre Inger-Lise Ingdal, Jon Helge Sandal, Elisabeth Gjems, Jan Ole Mellby, Berit Glømmen, Ole Magnar Undheim og Anne Margrethe Solheim Stormo. Sistnevnte er ny i styret fra Nord.

Foto: Mari Bjørke

Styreleder Jan Ole Mellby innledet sin tale til årsmøtet med et lite tilbakeblikk på økonomien. Han nevnte at svært høye avlsverdier på eliteoksene førte til at styret justerte ned sædprisen tre ganger i 2017. Bak resultatet for morselskapet på 0,9 millioner kroner ligger det en direkteutgiftsføring på 13 millioner kroner av investeringen i laboratorium for kjønnsseparering.

Mange prosjekter

Styrelederen var innom etableringen av ny seminstasjon i ett av de fjøsene som tidligere ble benyttet til venteokser, investeringen i Intelligen-teknologien til kjønnsseparering fra ABS, embryosatsingen og at GS-testede hunndyr hadde passert 13 000, før han evaluerte strategiperioden som nå nærmer seg slutten. Mellby mente at Geno hadde levert på å skape merverdi for kunden, skape innovativ og kommersiell organisasjon og internasjonal ekspansjon, mens det å skape en effektiv verdikjede hadde vist seg å være mer utfordrende med en høyere kostnadsvekst enn forventet. Mellby forklarte deler av kostnadsveksten med overgang til GS-okser som er mindre effektive sædprodusenter og utfordringer knyttet til bruk av hele 50 eliteokser i året.

Inntektsfordelingen Tyr – Geno

Tyr og Geno har gjennom mange år hatt en samarbeidsavtale som skal reforhandles hvert år, og det har vært krevende å komme fram til en avtale for inneværende år. Jan Ole Mellby viste tiI at det i avtalen står at inntektsfordelingen mellom Tyr og Geno skal vurderes når salget av kjøttfedoser passerer 20 000.

– Avtalen har en fordeling på 70 prosent til Tyr og 30 prosent til Geno for hver solgte kjøttfedose. Siden det er Geno som produserer kjøttfedosene på bestilling fra Tyr og bestillingen er på over 120 000 doser, mens salget i 2017 var på 36 000 doser, blir det ikke kostnadsdekning når inntekten til Geno kommer fra solgte doser, sa Jan Ole Mellby.

Han mente Geno hadde vist raushet i forhold til inntektsfordelingen fordi en har sett nytten av å ha et norsk avlsarbeid på kjøttfe. Det har blitt oppnådd enighet med Tyr om en økning av prisen på kjøttfesæd på 60 kroner pr. dose fra 1. mars som skal tilfelle Geno. Mellby mente at til tross for dette mangler det fortsatt 30 kroner før Geno har kostnadsdekning.

En engasjert årsmøteforsamling som i det store og hele ga uttrykk for støtte til utviklingen av avlsarbeidet og Geno generelt. Foto: Rasmus Lang-Ree.

Satsing på kombinasjonskua

Avslutningsvis kom Mellby inn på årets jordbruksforhandlinger. – Vi mener det er riktig å satse på kombinasjonskua NRF som er en viktig bærebjelke for norsk landbruk, som er klimavennlig, står for bærekraft og er god på både melk og kjøtt, sa Geno-styrelederen. Videre sa han at Geno mener kvalitetstilskuddet på kjøtt bør økes likt i alle klasser fra 0 og bedre hvis det er rom for det og at beitetilskuddet bør økes.

Fra årsmøtedebatten

  • Vellykket med ett i stedet for tre høstmøter i Nord.

  • Vi har ei funksjonell ku, men har robotutfordringer med framtunge jur og små/korte spener som ikke peker ned.

  • Flere stilte spørsmål om å sette en nedre grense for indeks enkeltegenskaper for å bli eliteokse.

  • Spørsmål om Tyr – Genoavtalen og om Geno sine kostnadskalkyler er riktige. Kritikk av prisøkningen på 60 kr på kjøttfesæden.

  • Må snakke fram NRF-oksen framfor kjøttfe og NRF må bli sterkere på kjøtt.

  • Bra at embryoprosjektet kommer i gang. Geno må markedsføre aktivt for å få solgt embryo.

  • Ønsker om mer info om slektskap på kvigene som kjøpes inn til embryoproduksjon.

  • Ønsker om forbedring av Geno avlsplan.

  • Kriterier for avlsstatuetten og om det bør settes nedre grense for indeks på enkeltegenskaper.

  • Konflikt eierinseminering og veterinærdekning og utbredelsen bør begrenses i områder der det vil å uheldige konsekvenser for veterinærdekningen.

  • Spørsmål om Geno sin strategi for bruk av Viking Rød

  • For høy pris på kjønnssortert sæd

  • Ros for presentasjonen av Geno i årssamlingene.

  • Kjøp inn 100-tonnere og produser embryo av dem.

  • Geno må bli flinkere til å markedsføre NRF nasjonalt.

Kampvotering om styremedlem fra sørvest

Leder i valgkomiteen Gjertrud Svartveit Osmundsen presenterte valgkomiteen innstilling. Innstillingen fikk tilslutning fra årsmøtet med ett unntak. Nils Netland var innstilt som styremedlem fra Sørvest. Det ble stilt benkeforslag på Ole Magnar Undheim, som har representert dette området i styret, og han sikret seg gjenvalg. Jan Ole Mellby ble gjenvalgt som styreleder og Inger-Lise Ingdal valgt til nestleder. Som nytt styremedlem fra Nord ble Anne Margrethe Solheim Stormo valgt. Se www.geno.no for komplett liste over valg på årsmøtet.

Levering på strategiplanen

  • Genos strategiplan har som overordnet mål å bidra til økt konkurransekraft for norske bønder. Dette målet har fire undermål og slik kvitterte styreleder Jan Ole Mellby for måloppnåelsen nå på slutten av strategiperioden.

  • Skape verdi for kunden: Den genetiske framgangen har økt mer enn målet som var en økning på 50 prosent (fra to til tre prosent årlig økning).

  • Sikre en effektiv verdikjede: Større kostnadsvekst enn antatt, men tiltak er iverksatt (blant annet for å redusere svinn i sæddoser).

  • Skape en innovativ og kommersiell organisasjon: Oppnådd 0,5 prosent økt semintilslutning, mens målet var 1 prosent, men markedsavdelingen har blitt mye mer synlig og vesentlig bedre selgere og nye kunder er kapret.

  • Ekspandere internasjonalt: Realisert en pris 35 prosent over det som var antatt, men volumet ligger etter målet.

Prisvinnere

Margunn Nummedal og Harald Børstad mottok avlsstatuetten for NRF-oksen 11876 Alm. Foto: Rasmus Lang-Ree.

Ingvild K. Skovseth og Olav Magnus Hammer fikk Norturas pris for beste NRF-okse for 11853 Skogseth.

Foto: Rasmus Lang-Ree.

Eksportprisen ble for andre gang tildelt Brabro Braastad og Bjørn Sønstevoldhaugen fra Fåvang i Oppland for NRF-oksen 11078 Gopollen. Foto: Rasmus Lang-Ree.

Prisutdelingene er et høydepunkt under årsmøtemiddagen på Store Ree. Margunn Nummedal og Harald Børstad fra Vardal i Oppland fikk prisen for NRF-oksen 11876 Alm. Med 60 i avlsverdi er Alm den statuettvinneren gjennom tidene som har hatt høyest avlsverdi. Det er også første gang statuetten blir tildelt en okse som ennå ikke har fått noen døtre. Far til Alm er 11039 Skjelvan og morfar 23007 Asmo Tosikko Et.

Margunn og Harald leverte enda en oksekalv til Geno med samme mor og samme far året før de leverte statuettvinneren. Denne kom helt til Geno sin seminstasjon på Store Ree, men kom ikke gjennom nåløyet for å bli eliteokse. Nylig solgte de også en kvigekalv (far: 11284 Skretting, morfar: 10923 Prestangen) til Geno. Denne skal inn i embryoprosjektet.

Norturas pris for beste NRF-okse for egenskapen kjøtt for 2017 ble tildelt oppdretterne av NRF-oksen 11853 Skogseth, Ingvild K. Skogseth og Olav Magnus Hammer på Kysnesstrand i Hordaland.

11853 Skogseth har hele 122 i indeks for kjøtt. Far er 11572 Saur, og 10432 Velsvik morfar.

Eksportprisen gikk for andre gang til Brabro Braastad og Bjørn Sønstevoldhaugen fra Fåvang i Oppland for NRF-oksen 11078 Gopollen. I 2017 ble det solgt 63 341 sæddoser av denne oksen. Totalt har det blitt solgt 136 000 doser internasjonalt, mens har blitt brukt vel 50 000 doser i Norge. Gopollen fikk avlsstatuetten i 2015 og har flere gode sønner.