Reportasje

Lek med tall

Muligheter til å sammenligne og endre forutsetninger kan gi trygghet for nye innfallsvinkler når det gjelder fôrdyrking og eventuelt nye investeringer.

Tekst og foto
Solveig Goplen

solveig.goplen@geno.no

Tallmaterialet fra Grovfôr 2020-samlingene er unikt. Det er kjørt Grovfôrøkonomi på mer enn 200 garder, noe som gir grunnlag for å si noe om tendenser, trender og gi trygghet for beslutninger. Grovfôrøkonomiprogrammet treffer bonden midt i hjertet. Det å kunne få en status for grovfôrkostnader, hente inn og leke med tanken om å skifte ut slåmaskiner, investere i samlerive, bytte singelpresse med kombipresse. Ja, programmet kan oppleves som et leketøy, men er i virkeligheten et utrulig godt verktøy for å simulere og gi bonden et godt beslutningsgrunnlag og en trygghet for at nye investeringer kan være riktig å ta til tross for at prislappen er høy.

Smarte tips

I tillegg kan materialet gi oss noen grove anbefalinger som det er verdt å jobbe med. De aller fleste kan slå seg til ro med at rundballer er kommet for å bli. Svinnet er lavt, og for mange med tosifret tall på skifter og forholdvis store avstander kan dette være den metoden som duger. Da blir neste oppgave å få mest mulig fôr inn i hver bunt uten at fôropptaket reduseres. Anbefalinger på 30-40 prosent tørrstoff (ts) er riktig for de aller fleste, men det kan også være lov med enda tørrere fôr dersom plantematerialet er ungt.

Hurtig tørk er en suksessfaktor, og for mange vil det bety at bruk av rive er et klokt valg. Med stadig smalere høstevindu så må den enkelte ha stor kapasitet når det blir høstevær. Simulering kan vise hvor mange baller du må høste for at du skal kunne investere i eget høsteutstyr. Mange steder i landet er det flust med tilgang på profesjonelle entreprenører som og kan utføre jobben til rett tid og til en fornuftig pris.

Kumøkk skaper hodebry

Det å transportere fôr er lite ressurskrevende sett opp mot møkkhandtering. Likevel er det nødvendig å se på hvor er det mulig å spare. Tallgrunnlaget viser at det å få over mer møkkjøring over på lastebil og å bygge satellittlager eller bruke møkkjellere i tilknytning til leide arealer er en metode som er økonomisk forsvarlig. Hvis en i tillegg kan investere i eller leie slangesprederutstyr så blir det og mindre jordpakking.

Klimaperspektiv

Grovfôr 2020 er i gang med å se på hvor viktig det er å få stort utbytte av innsatsfaktorene som settes inn. Det å bruke hele jordet, det å både gjødsle og kalke med presisjon er kanskje undervurdert. Ei god avling er klimasmart. Det å dyrke mest mulig fôr så kortreist som mulig med rett energiinnhold og proteinnivå til de dyregruppene som skal fôres vil gi minst sløsing.