Avl

Verdenskongress i husdyravl og genetikk

Hvert fjerde år arrangeres det verdenskongress i husdyravl og genetikk; World Conference on Genetics Applied to Livestock Production (WCGALP). Denne gangen var kongressen lagt til Auckland i New Zealand.

Tekst og foto
Cecilie Ødegård

Avlsforsker i Geno

Cecilie.Odegard@geno.no

En del av den norske delegasjonen utenfor konferansesenteret. Her representert ved Geno, Akvaforsk, TYR, Topigs Norsvin og NMBU.

I forkant av verdenskongressen var det også ICAR (The International Committee for Animal Recording) og Interbullmøter. Totalt på verdenskongressen var det nesten 1 500 deltakere fra 70 land. Fra Norge var det totalt 32 deltakere, og Geno var representert ved Håvard Tajet, Bjørg Heringstad og Cecilie Ødegård. Undertegnede hadde presentasjon om betydningen av hunndyrgenotyper i avlsverdiberegningene. Tre stipendiater på NMBU som jobber med NRF-data, som Bjørg er veileder for, hadde presentasjon og postere.

Genetikk på de fleste husdyr

Kongressen dekket alle forskningsfelt innen genetikk på de aller fleste husdyr. Det var mest på storfe, gris, fjørfe og hest, men også kuriositeter som kanin, lama og bier ble dekket. De viktigste temaene var fenotype og genotypestrategier, optimalisering av avlsmål og økonomiske vekter for å øke avlsfremgangen, teknologi for bedre utnytting av genotypeinformasjon, «bigdata» og maskinlæring, geneditering, fôreffektivitet og klimautslipp og nye fenotyper i avlsarbeidet med spesielt fokus på helseegenskaper.

Høyt faglig nivå

Det var et veldig høyt faglig nivå på kongressen, og vi fikk mange gode innspill og ideer som vi tar med oss hjem i det videre arbeidet. Vi ser også at Geno henger med i utviklingen som foregår, og at vi har de samme utfordringene som andre land og selskap også opplever. Samtidig er det viktig at vi fortsetter å ha trykk på stadig å utvikle og forbedre avlsarbeidet vårt, for å kunne henge med i utviklingen som skjer.

Professor John Hickey fra universitetet i Edinburgh snakker om geneditering. Geno hadde et samarbeidsprosjekt med professor Hickey i 2017.