Forskjellig

Lesernes side

Buskap vil gjerne ha bilder fra leserne vi kan bruke på denne siden. Bilder kan sendes som vedlegg i e-post til buskap@geno.no eller lastes opp på www.filemail.com

Emilie og kalven

Fra Nina Engelbrektsson har vi fått dette flotte bildet og hun skriver: Emilie Engelbrektson (12 år på bildet, men er 13 år no) hadde ”Ku og Kalv” som 4H-oppgåve. Her lærer ho kalven Go`Henny å gå fint i grime. Både kalven og Emilie set pris på stunda ute ilag. Go`Henny var fødd 29.juli-17 etter Hermine og 11078 Gopollen. Ho har 40 i avlsverdi og 138 i mjølkeindeks.

Verdens beste individ

Bjørn Johansen

Kua har ikke fått den helt store plassen i historiebøkene. Hesten derimot har fått sine helteroller, både i krig, på landeveien, åkeren og på travbanen. Kuas innsats er begrenset til fjøset og kjøkkenet. Kua har heller ikke vært bortskjemt og hedret med statuer, men «naut» som skjellsord har vi hørt. Tenk bare på alle måltider som serveres verden over hver dag hvor kua er med i form av smør, ost, mjølk og kjøtt – ja, til og med landskapspleier. Kua har gjennom tidene vært med og formet mye av Bygde-Norge, både i form av produksjon og næringsbedrifter. Det er med dette god dekning for å hevde at kua har satt sitt sterke preg på bosetting og industri rundt om i landet.

I dag «rir» fortsatt verden på oljebølgen, men spora etter kuflokkene er her enda – om vi bare ser etter ……. Når skal vi få øynene opp for å hedre dette fantastiske individ? Og hvem tør?

Dronninga av Femund har passert 100 tonn

Halvor Hansson og Torhild Morgestad på Drevsjø i Hedmark har fått diplom for 100-tonner. Årsmøteutsending i Geno Jane Thorshaug overrakte diplomet til Halvor Hansson på et arrangement i Trysil/Engerdal produsentlag. Kua som bærer navnet Dronning har passert 100 tonn med melk og venter nå sin femtende kalv. Hun hadde ytelse på over 8 000 kg i fjor. Dronning ble presentert i Buskap nummer 8 i 2016 og vi håper å komme tilbake med bilde av kua ute på beite.

Dronning ble omtalt i Buskap nummer 8 i 2016.

Foto: Barbo Sorkmo