Avl

Innrapportering av ­misdannelser

Mange storfebønder er opptatt av å melde fra om når de opplever misdannelser på kalver som blir født i besetningen. For Geno er det også viktig å få vite om slike hendelser for å finne ut om det er arvelig betinget.

Anne Guro Larsgard

Avlskonsulent i Geno

anne.guro.larsgard@geno.no

Innrapportering av misdannelser er viktig for å kunne vurdere i hvilken grad årsaken er arv. Bildet viser en tohodet kalv.

Foto: Harald Leikarnes

De fleste misdannelsene skjer tilfeldig og kan ikke knyttes til nedarving. Uansett er det svært viktig å få oversikt over og overvåke dette kontinuerlig.

Misdannelser registreres i Kukontrollen

Registrering av misdannelser skjer i forbindelse med ­rapportering av kalving til Kukontrollen. Hvis det velges «Ja» i feltet for misdannelser, kommer det opp et skjema som kan fylles ut med mer detaljer.

Det blir rapportert om 600–900 slike misdannelser av totalt 260 000 til 270 000 kalvinger i Kukontrollen hvert år.

Fram til i juni i år har det for hver slik innrapportering blitt sendt en epost til Geno med disse opplysningene som er registrert inn i skjemaet. Veterinærer i Geno går så manuelt gjennom alle disse epostene, klassifiserer de på type ­misdannelse og vurderer frekvenser innen far og morfar. Selv om antallet er begrenset, er dette er relativt omfattende jobb.

Forbedring av innrapporteringsmåten

I juni ble det gjort en endring i innrapporteringen, slik at opplysningene som registreres i forbindelse med innrapportering av misdannelser, lagres digitalt i Kukontrollsystemet. Dette gjør det betydelig enklere å få oversikt over frekvenser per okse. Geno kan regelmessig og når som helst hente ut rapporter over innrapporterte misdannelser.

I tillegg vil det nå være mulig å rapportere misdannelser i ettertid. Dette er aktuelt dersom misdannelsen ikke ble oppdaget på det tidspunktet som kalvinga først ble inn­rapportert. Det gjøres ved å gå inn på «retting» av den ­opprinnelige kalvinga og huke av for «Ja» for misdannelser. Dersom en allerede registrert misdannelse skal endres eller utdypes, må den aktuelle kalvinga slettes og rapporteres på nytt.

Innrapportering viktig for å få bekreftet genetiske defekter

Genotyping har gjort det mulig å teste dyr for kjente defekter. Både fruktbarhetsdelesjonen (Buskap nummer 2 i 2018) og AH1 (side 10) er eksempel på slike. Disse ble oppdaget i andre populasjoner og rapportert i vitenskapelige artikler. På den måten kunne vi teste om defektene fantes i NRF-populasjonen og teste om potensielle avlsdyr er bærere av genet.

For å få bekreftet at AH1-defekten gir økt grad av svakfødte og tilbakestående kalver, er vi avhengig av at dette rapporteres som en misdannelse til Kukontrollen når det opp­dages. Vi kan se at det er noe høyere frekvens av inn­rapporterte misdannelser på avkom etter noen av oksene som vi vet er bærere (for eksempel 22007 og 23007). ­Frekvensen er likevel så lav, at det antas å være stor grad av underrapportering av defekter. Det oppfordres derfor til å være konsekvent med å rapportere slike hendelser når det ­o­pptrer i besetningen.