Reportasje

Lykkelige kyr – bedre melk

Casa Grande De Xanceda har lyktes med egen yoghurtproduksjon basert på øko-melk og tjener nå mer på driften av meieriet enn på melka som produseres i fjøset.

Rasmus Lang-Ree

Tekst og foto

rlr@geno.no

Selv om yoghurten er viktigste produkt kommer produseres det også smør, fløte, melk og iskrem.

Casa Grande De Xanceda skiller seg ikke bare ut ved økologisk driftsform. Avdråtten er bare på 6 000 kg i året og kyrne beiter. Etter starten i 1968 har familiegården blitt bygd opp til den nå teller 280 kyr som melkes under mottoet «Lykkelige kyr–bedre melk». Kyrne er en blanding av Frieser, ­Normande, Montbelliard og Viking Red.

Premium yoghurt

La brigada anti lobo (anti-ulvbrigaden) består av seks mastiff-hunder og to esler.

Markedssjef Jessica Rey Gómez forteller at yoghurten er av den dyreste på markedet, men at etterspørselen er så stor at de nå vil kjøpe inn melk fra en annen øko-produsent for å øke produksjonen.

Yoghurten produseres med en spesiell ­filtreringsmetode som skiller vannet fra melka og markeds­føres som et høykvalitetsprodukt i butikker over hele Spania. Den er den dyreste i markedet, uten at det ser ut til å dempe etterspørselen.

Dyrehelse

Markedssjef Jessica Rey Gómez forteller at de sliter med kalve­helsen, og mister åtte prosent av kalvene. Celletallet på 272 000 kan også tyde på litt utfordringer med jurhelsen. ­Jessica forteller at de nå tester ut å la kalvene beholde hornene, men at det er for tidlig å konkludere om dette vil føre til problemer med skader på dyr eller røktere. Gården har jevnlig besøk av skoleklasser og andre ­grupper og både ute og inne er det svært ryddig og presentabelt. En egen lekeplass for barn har de også lagd til.

Original løsning av ulveproblem

Det er mye ulv i dette området, og for en del år siden tok ulven livet av hele 12 dyr. Løsningen på problemet ble hunder av rasen Mastiff som går på beitet sammen med kyrne. ­Jessica forteller at hundene, som er kjent for å være gode vakthunder, raskt tilpasser seg kyrne. I tillegg bruker de to esler som med sin gode hørsel raskt–og høylytt–varsler ulve­angrep. En hund patruljerer gården om natten for tidligere har de hatt ulvebesøk helt inne på tunet. Løsningen har vært meget effektiv, og etter at «La brigada anti lobo» ble etablert har de ikke mistet noen dyr. Og ikke nok med det: Bruk av esler og Mastiff i ulveforsvaret har skapt stor medieoppmerksomhet og har gitt mye gratis reklame for yoghurten.

Casa Grande De Xanceda

  • 280 melkekyr

  • Avdrått på 6 050 kg EKM

  • Celletall 272 000

  • Livstidsproduksjon på 24 705 kg EKM

  • Areal på 1 820 dekar dyrket (382 dyrket)

  • 9 prosent av arealet leid

  • Melkepris for økomelk: 52 eurocent (NOK 4,95)