Avl

Nytt regime for eksteriørmåling av NRF-kyr

Innsamling av eksteriørmålinger på NRF-kyr fram til nå har sin opprinnelse fra tiden med avkomsgransking. Utgangspunktet for utvelgelsen var å sikre tilstrekkelig med eksteriøropplysninger på døtre etter okser som skulle granskes første gang.

Anne Guro Larsgard

Avlskonsulent i Geno

anne.guro.larsgard@geno.no

Med det nye opplegget for eksteriørmåling vil antall besøk bli redusert fra ca. 3 100 til 750–850 med samme antall målinger. Bildet er fra nordisk workshop for eksteriørdommere.

Foto: Ingunn Nævdal

Dagens system med utvalg av eliteokser basert på genomiske avlsverdier gir andre ønsker og behov. Disse kan oppsummeres i følgende punkter:

  • Eksteriørmåling av mange dyr i samme besetning. Det gir større mulighet for å skille om eksteriørtrekkene er avlsmessig betinget eller skyldes miljømessige forhold (fôring, innredning, fjøsmiljø med mere).

  • At det skal finnes et stort antall genotypa dyr med eksteriørmålinger.

  • Gjentatte målinger fra flere laktasjoner på de samme dyrene.

Alle disse tre forholdene vil være svært viktige tiltak for å øke sikkerheten på avlsverdiene for eksteriøregenskapene.

Samme antall – mer kostnads­effektivt

Det har de siste årene blitt målt omkring 25 000 kviger og kyr, og det er et ønske om å fortsatt måle omtrent like mange. Det er en generell mål­-setting å lage kostnadseffektive løsninger. Med færre avlsrådgivere som hver dekker større områder, vil det å redusere antall besøk bidra positivt til mindre reisetid og lavere kostnader.

Nytt opplegg

Fra høsten 2018 vil kriteriene for å identifisere kyr som skal eksteriørmåles bli endret. Hovedkriteriet vil være at besetningen har mange genotypa hunndyr. Rutinen blir da å måle alle NRF-dyrene i disse besetningene. Det vil fortsatt være avlsrådgiverne i Tine som skal utføre dette arbeidet. De vil bli tildelt ei liste over besetninger som de skal utføre målinger i, og de må selv vurdere når i året det er mest hensiktsmessig å gjennomføre målingene, sett i forhold til kalvingstidspunkt, beiteopplegg med mere.

Minimum 10 genotypa hunndyr

Dette opplegget startet i august 2018. Generelt vil det være slik at besetningene som på dette tidspunktet oppfyller krav til å bli «Eksteriørbesetning» også vil bli målt i kommende sesonger. Samtidig vil noen nye komme til ved senere utlistinger. Planen er at det lages oppdaterte lister over aktuelle besetninger hvert halvår framover. Hvor mange genotypa hunndyr besetningen må ha for å bli med på lista, vil justeres til et nivå som sikrer riktig antall målte dyr totalt gjennom året. For uttrekket i august er grensa satt til minimum 10 genotypa hunndyr (inklusive kalver, kviger og kyr).

Konsekvenser av nytt opplegg

Uttrekket i august inneholder 500 besetninger som har totalt 15 000 kviger og kyr. Dette er store og små besetninger, og det varier fra kun noen få til 120 dyr som skal måles.

Det er stor variasjon mellom ulike områder i landet på hvor stor interesse det har vært for å genotype dyrene sine. Dette vises igjen på hvor disse «Eksteriørbesetningene» befinner seg. Tabellen viser fordelingen på distrikt på antall dyr og besetninger som er med i det første uttrekket.

Mens det i 2017 ble gjennomført 3 100 besøk som ga 24 000 målinger, blir det med dette opplegget mulig å redusere antall besøk per år til 750–850 med like mange målinger.

Tabell

Distrikt

Antall dyr

Antall besetninger

Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus og Østfold

1 086

28

Hedmark og Vest-Oppland

1 892

58

Oppland og Hallingdal

1 350

44

Jæren og Agder

1 051

39

Hordaland og Ryfylke

670

30

Sogn og Fjordane

2 078

77

Møre og Romsdal

1 170

46

Sør-Trøndelag

948

35

Nord-Trøndelag

2 905

84

Nordland, Troms og Finnmark

1 444

50

Q-Meieriene Gausdal

56

2

Q-Meieriene Jæren

36

1