Vi i TINE

Vi i TINE

Redigert av
Ann Christin Slettvold

Ann.Christin.Slettvold@tine.no

Utdanningsprosjekt for melkeprodusenter

Er du en offensiv melkeprodusent med tru på framtida? Da er dette kursopplegget for deg. Gjennom et treårig løp vil TINE Rådgiving gi deg den nyeste kunnskapen, og omfattende erfaringsutveksling, som vil bidra til god helse hos dyrene dine.

Gjennom prosjektet «Friskere kyr gir glad bonde» tilbyr vi produsenter i Trøndelag Nord å følge et treårig kursløp. Målet er å videreutvikle din kompetanse og kunnskap, for å holde god helsestatus i besetningen og en frisk og holdbar ku.

Dyktige lærekrefter og fokus på erfaringsutveksling

«Friskere kyr gir glad bonde» er et kurs der vi bruker spisskompetente lærekrefter og følger opp med erfaringsutveksling. Lykkes en med å få til en frisk og velfungerende besetning blir bonden gladere og kan ta ut større marginer i drifta.

Forståelse av kyrnes helse og produksjonsforhold må videreutvikles

«Friskere kyr» fokuserer på fôring, miljø og stellfaktorens betydning for å oppnå robuste produksjonsdyr, høg fôreffektivitet og god dyrevelferd. I framtida kan en komme til å oppleve økende press fra storfesykdommer som vi tidligere bare har hørt andre land streve med. For eksempel digital dermatitt og smittsom mastitt. «Friskere kyr» vil også bidra å redusere antibiotikaforbruket til dyr. Melkeprodusenter med høg kompetanse vil utvilsomt få mest ut av drifta. Gjennom «Friskere kyr»-utdanningen belyser vi tolv forskjellige temaer for å oppnå dette. Les mer om kursopplegget på

Sted

Plenumssamlingene vil gjennomføres på Mære Landbruksskole med oppstart i oktober 2018. Det gjennomføres fire samlinger høst/vinter 2018/19. Første samling er 15. oktober, og første erfaringsutvekslingssamling vil skje uken etter.

Påmelding

Dersom dette er interessant for deg, kan du melde deg på via lenke på medlem.tine.no innen fristen 29.9.2018.

Tilbudet gjelder i denne omgang melkeprodusenter i Trøndelag Nord, men andre interessenter kan ta kontakt med prosjektleder Kolbjørn Nybø, på tlf. 90109569 eller epost

Pris

Kursprisen er kr. 8 000,- pr. år for én deltaker. Inkluderer fire fagsamlinger og fire gårdsbesøk, med servering. Halv pris for deltaker nummer to fra samme bruk. Bindende påmelding for ett år.

Årets fôrsituasjon - tilbud om rådgiving

Over store deler av landet har vi i sommer opplevd ekstrem tørke og reduserte fôravlinger. TINE ønsker å bidra og tilbyr relevant rådgiving.

Situasjonen er verre enn vi har opplevd på mange år. Det krever endringer i driftsopplegg og fôringsstrategier for å unngå for store økonomiske tap for den enkelte melkeprodusent. TINE har i samarbeid med andre organisasjoner hatt mange fagmøter i de hardest ramma områdene, der det har vært stort oppmøte. Samvirkeorganisasjonene jobber står sammen og jobber aktivt for bondens beste.

TINE ønsker å bidra

Alle melkeprodusenter har fått tilbud om fellesfinansiert oppfølging på fôring.

Vi er inne i en unntakssituasjon, og TINE tilbyr rådgiving pr. telefon som ikke skal faktureres. Rammen for hver produsent er inntil 2 timer rådgiving relatert til fôrmangel og endret fôringsstrategi. Det fellesfinansierte tilbudet gjelder ut året.

Ta kontakt

Ønsker du å benytte deg av tilbudet; ta kontakt med TINE Medlemssenter på tlf. 51371500 eller e-post: medlem@tine.no, som vil formidle kontakt med nærmeste fagrådgiver.

TINE Mobil assistent

- er i stadig utvikling og utviklingsteamet har brukt sommeren godt.

TINE Mobil assistent gir mjølkeprodusentene god oversikt over dagens gjøremål (for eksempel kommende kalving). Med siste versjon av appen kan du se gjøremål lengre frem i tid. I tillegg har vi markert antall nye individer per gjøremål i listen.

Gjennom gjøremålslista er veien fra observasjon til registrering forenklet. I løpet av sommermånedene har vi lagt til funksjonalitet for registrering av avsining og avhorning, samt et notatfelt per individ.

Mobilassistenten gir deg som mjølkeprodusent oversikt over besetningen gjennom ID, alder eller søk. For hvert individ er dyrekort, historikk og registreringer tilgjengelig. Melkelevering gir alltid oversikt over siste levering. Du kan se analysetall og mengde med historikk.

Det er viktig for oss at TINE Mobil assistent ivaretar og understøtter mjølkeprodusentens daglige oppgaver. All ny funksjonalitet er derfor utviklet og testet i samarbeid med produsenter fra hele landet.