Helse

Statusrapport for Kontrollprogrammet for BRSV og BCoV

Spredningen av virusene går stadig nedover. Prøvene i 2018 viser at mer enn 8 av 10 besetninger er grønne på ungdyrprøver.

Harald Holm

Prosjektleder for Kontroll­programmet for BRSV/BCoV

harald.holm@animalia.no

Det var lite spredning av virusene i ­vinter. Det kan være litt tilfeldig, men viser også at vi har blitt flinkere til å hindre spredning. Virusene har ­vanskeligere for å spre seg.

Grønne besetninger

Figur 1 viser andel grønne besetninger etter ungdyrprøver. Det forteller at det er mindre spredning av smitte fra besetning til besetning. Bevisstheten rundt smittevern har økt og mange har gjort en innsats i egne virksomhet. For storfenæringa betyr det mer enn 20 millioner kroner redusert tap per år.

Antall prøver

Figur 2 viser prøveinngang. Prøveinngangen skal vi få fart på! Alle storfe­besetninger med avlsdyr får tilsendt prøvetakingsutstyr før november. Det er viktig at alle storfeprodusenter med avlsdyr sender inn prøve til Mastittlaboratoriet i Molde. Det gir deg sjøl, slakteri, livdyromsetning og andre ­tjenesteytere muligheten til mer bevisst handtering av smittefare. Alle prøveanalyser er gratis ut 1. kvartal 2019. Mer informasjon finner du under storfe på animalia.no og på side 61.

Figur 1. Utvikling i grønne besetninger

Antall grønne besetninger siste år

Denne figuren viser totalt antall grønne besetninger i Norge siste 12 måneder basert på innsendte prøver. Hele kaka utgjør alle storfebesetningene i Norge. Beregningene i figur 1 viser at dersom alle besetningene hadde tatt prøve hadde antall grønne besetninger i kaka vært ca. 10 000. Det er altså veldig mange som har rød status fordi de ikke har tatt ut prøve!

Oppfordring: Sørg for å få tatt prøve av besetningen din! Husk at alle analyser er gratis t.o.m. 1. kvartal 2019.

Figur 2. Antall prøver

Figur 3. Antall grønne besetninger siste år.