ANIMALIA – Fagsenteret for kjøtt

Nytt fra Storfekjøttkontrollen

Redigert av:
Kristin Bruun

kristin.bruun@animalia.no

Solveig Bjørnholt

solveig.bjornholt@animalia.no

Produksjonstilskudd

Snart er det tid for å søke produksjonstilskudd. Fristen er 15.oktober 2018, med telledato 1.oktober 2018. Under Rapporter > Produksjonstilskudd ligger det en rapport som kan brukes som grunnlag ved utfylling av søknaden. Rapporten viser antall dyr i de ulike kategoriene pr. telledato. Ammekyrne skilles på de med kalving siste 15 måneder og de uten kalving siste 15 måneder. Tall i blå skrift er klikkbare, og du vil da få opp en liste over individene som ligger bak tallet. Dette kan være til hjelp dersom du mistenker at det er avvik mellom faktisk antall og antallet i Storfekjøttkontrollen.

Velg kolonner til rapport i Besetning

Du kan selv velge hvilke kolonner som skal vises i besetningsbildet og i hvilken rekkefølge de skal vises. Ved å trykke på «Velg kolonner til rapport» over besetningsoversikten kan du velge de kolonnene du ønsker at skal vises i besetningsbildet. Finn den aktuelle kolonnen i oversikten, marker den ved å klikke på den, og trykk deretter «Legg til». Denne vil da dukke opp nederst i oversikten over valgte kolonner lengst til høyre. Du endrer rekkefølgen ved å markere kolonnenavnet og dra den til ønsket plassering. Husk å trykk «Lagre».

Hvis du endrer kolonner i besetningsoversikten vil programmet huske dette til neste gang du logger inn. Ønsker du å få tilbake standard­oppsettet for besetning, trykker du på «Velg standardoppsett».

Det er laget noen forhåndsrapporter med utvalgte, aktuelle kolonner i besetningsbildet. Disse ligger under «Velg rapport» og her finner du blant annet egne rapporter for helse, kjøp, solgt liv og kalving. I disse kan du også endre kolonner og rekkefølgen på kolonnene.

Det er også mulig å låse tabelloverskriftene, slik at de «henger» igjen når man blar seg nedover på siden. For å låse overskriftene haker man av på «Lås tabelloverskrifter» som man finner på midten øverst på besetningsbildet.

200-dagersvekt og avvenning

Nå er høsten her og for mange betyr det avvenning av kalver. Det er lurt å veie kalvene samtidig, fordi de fleste kalver da vil være i rett alder for å få beregnet på 200-dagersvekt. Har du ikke vekt, vil det å måle brystom­fanget ved hjelp av et målebånd gi deg en rettesnor. 200-dagersvekt er viktig for beregning av kuas avlsverdier, og for å si noe om avdrått i egen besetning. Den er nyttig for å vurdere hvordan mødrene produserer, og i den sammenheng se på hvilke dyr man ønsker å satse på videre eller utrangere. Resultatene kan du studere under Rapporter > Avdråttsliste eller Vektlister. Avdråttsliste viser mordyras produksjon, mens Vektlister består av en vektliste og en tilvekstliste.

For å endre kategori på kalvene fra Diende kalv til Ungdyr kan du i Storfekjøttkontrollen velge ”ja” på ”Avvenning” når du registrerer veiing. Dersom du ikke veier kalvene kan du endre kategori ved å gå inn på dyrenes individkort og endre det på hvert enkelt individ. Bruker du beite/binge endres kategori på kalven hvis du flytter ku eller kalv ut av bingen/beite og tar vekk haken for Kalv følger ku før du flytter. En siste mulighet er at du under egne valg kan velge en alder hvor kalvene går fra Diende kalv til Ungdyr. Da vil kalvene endre kategori når de oppnår den alderen du har satt. Merk at denne ikke fungerer for kalver som allerede har passert ønsket alder når du setter denne alderen.