Tema: Fôrkrise

Reduksjon av risiko ved kjøp av importert grôvfor

Norskprodusert grovfôr er alltid å foretrekke ut fra et smitteperspektiv. Klarer du ikke skaffe nok av det, er det mulig å redusere risiko ved å følge anbefalinger utarbeidet av næringa og myndighetene i fellesskap.

Synnøve Vatn

Fagsjef beredskap i Animalia

synnove.vatn@animalia.no

Tørkesommer og fôrkrise har utløst stor aktivitet gjennom sommeren for å sørge for at alt tilgjengelig grovfôr utnyttes og formidles til de som har behov. Forslag til fôrplaner med lite grovfôr for kjøtt- og melkeproduksjon finnes åpent tilgjengelig. Har du likevel behov for importert grovfôr, er en overordnet anbefaling å kjøpe fôr produsert i Sverige, Finland eller på Island og/eller fôr produsert uten bruk av husdyrgjødsel.

Risiko

Norge har som kjent svært god plante- og dyrehelse, noe som blant annet innebærer god dyrevelferd og lite risiko knyttet til animalske produkter. Med bakgrunn i behovet for import av grovfôr, har Mattilsynet fått utarbeidet en risikovurdering fra Veterinærinstituttet og NIBIO som tar for seg både dyre- og plantehelse. Av smittestoffer som kan få betydning for deg som storfeprodusent er det først og fremst paratuberkulose og q-feber som er en reell risiko, da dette er sjukdommer som er utbredt i både Europa og resten av verden, samt at disse bakteriene er i stand til å overleve lenge. Andre sjukdommer/smittestoffer som Norge er fri for eller bekjemper som kan utgjøre en risiko er MRSA, CWD (skrantesjuke), Mycoplasma bovis, Salmonella Dublin og afrikansk svinepest. På plantesida er det genmodifisert materiale, potetcystenematode, floghavre og soppen Tilletia indica som fremheves. Anbefalingene under er utarbeidet basert på disse risikovurderingene.

Risikoreduserende tiltak

Anbefalinger ved kjøp av importert grovfôr

  • Dersom du må kjøpe importert grovfôr, undersøk først om du kan få kjøpt fôr importert i regi av landbrukets egne organisasjoner og etablerte fôrleverandører.

  • Velg fôr fra områder som kan dokumentere lav eller ingen forekomst av alvorlige smittsomme dyresjukdommer og som ikke har restriksjoner på grunn av planteskadegjørere. En mer detaljert oversikt over anbefalinger basert på geografi er å finne i veilederen som er utarbeidet, og som finnes på Animalias nettsider (animalia.no/no/animalia/aktuelt/veiledere-for-kjopere-og-importorer-av-grovfor/). Blant annet anbefales grovfôr fra Island, så sant det ikke kommer fra gårder med skrapesjuke eller paratuberkulose.

  • Velg fôr importert fra områder:

    • hvor grovfôret er produsert uten husdyrgjødsel, helst siste to produksjonsår

    • med ingen eller liten husdyrpopulasjon

  • Undersøk at fôret ikke er forurenset med jord, mugg eller annet materiale.

  • Ensilering eller behandling med kaustisk soda (lut) eller ammoniakk kan redusere smitterisiko.

  • Sørg for å dokumentere nødvendig informasjon i henhold til sjekkliste: opplysninger om selger, opprinnelsessted og -land samt formelle krav som importør må oppfylle.

Håndtering av innkjøpt, importert grovfôr på gården

  • Lagre importert grovfôr separat slik at du har oversikt.

  • Lagre lengst mulig før du tar det i bruk – helst åtte uker eller mer.

  • Vurder den hygieniske kvaliteten på hver enkelt ball med grovfôr før utfôring. Sorter ut fôr som er av dårlig kvalitet eller forurenset med jord, mugg og annet organisk materiale.

  • Bruk fortrinnsvis importert grovfôr til for eksempel fôringsokser, og unngå å gi det til dyr under seks måneder for å redusere risiko for smitte med paratuberkulose.

  • Forsøk å unngå at hjortevilt får tilgang til importert grovfôr.

  • Riktig gjennomført ammoniakk­behandling eller dyppluting (kaustisk soda) av halm vil redusere smitterisiko og øke fordøyeligheten av fôret.

  • Notér hvilket fôr som gis til hvilke dyregrupper og til hvilket tidspunkt.

Dokumentasjon

  • Sammen med veilederen er det utarbeidet en sjekkliste som et verktøy for dokumentasjon og vurdering av risiko ved kjøp av grovfôr. Har du kjøpt flere parti, bør det fylles ut en sjekkliste for hvert parti. Lista er omfattende, men gjenspeiler relevante krav og anbefalinger og vil være et viktig bidrag for å kunne ta gode valg og beskytte dyr og planter på egen og andres gård.

Sjekkliste som skal fylles ut for hvert parti importert fôr (kan lastes ned her: www.animalia.no/no/animalia/aktuelt/veiledere-for-kjopere-og-importorer-av-grovfor/