Reportasje

Ønsker å være mest mulig selvforsynt

Rasmus Lang-Ree

Tekst og foto

rlr@geno.no

To GEA-melkeroboter og snart erstattes 2x8 fiskebeinsstallen av ytterligere to melkeroboter.

Manuel Iglesias Canda driver gården Sat O Chope i kompaniskap med sin bror og ­svoger. I tillegg til melkeproduksjon driver de kombinert svineproduksjon og er medeiere i et fôrfirma. De har delt ansvars­områdene slik at Manuel har ansvar for melkeproduksjonen, svogeren tar seg av grisene mens broren har ansvar for det som skjer på jordene. I mot­setning til de andre gårdene vi besøkte står eierne her for hele grovfôrdyrkingen. Målet for driften er at de skal være mest mulig selvforsynt enten det gjelder fôr, grovfôrdyrking eller fjøsbygging.

Overgang til melkerobot

Manuel Iglesias Canda har som mål å forbedre kvaliteten på avlingene. Med lite areal er både avling og kvalitet viktig.

Strø lagd av komposittmateriale av trevirke. Strøet skal ha større væskeabsorpsjonsevne enn flis.

I dag melkes kyrne i en 2x8 fiskebeinstall i tillegg til to GEA-melkeroboter. Planen er å investere i to melke­roboter til. Manuel er sikker på at det vil øke avdråtten. Han forteller at mens avdråtten på kyrne som melkes i fiskebeinsstallen ligger på 35–36 kg er den på 40–41 kg i melkerobotene. Celletallet har dessuten gått ned fra 180 000 til 150 000 etter at de to første melkerobotene kom på plass. Installering av to nye melke­roboter vil kreve litt ombygging, og de har dessuten planer om å bygge et nytt fjøs og alt skal skje med minimal innleie av tjenester.

Enkeltbokser i 10 dager

Kalvene står i enkeltbokser til de er ti dager. Da flyttes de over til binger med melkefôringsautomat til avvenning ved 70 dager. I melkefôringsperioden får de 10 liter om dagen (melkeerstatning). Etter avvenning ­flyttes kalvene til nye binger der de er til de er seks måneder. Da flyttes de til en annen gård og kommer drektige tilbake en tid før kalving. Både i liggebåsene og ellers i enkeltbokser og binger brukes det et strø lagd av komposittmateriale basert på trevirke (se bilde). Dette strøet skal suge til seg mer væske enn vanlig flis. Strøet koster 600 euro (NOK 5 700) for 90 kubikkmeter.

Potensial for økt avdrått

Selv om avdråtten allerede er høy, mener Manuel det kan økes med optimalisering av driften. Fôrrasjonen har tydeligvis noen svakheter for det kan observeres at kyrne drikker væske fra gangarealene. Det er også litt for mange dyr i forhold til plassen, og en del halte kyr som tyder på klauvproblemer. Fuktige gangarealer og for trange og korte liggebåser kan være noe av forklaringen. Manuel har ­planene klare for å rive en vegg i kufjøset for å få mer plass og slippe inn mer lys og luft.

Sat O Chope

  • 227 melkekyr

  • Avdrått på 11 122 kg EKM

  • Livstidsproduksjon på 35 776 kg EKM

  • 970 dekar dyrket (592 dyrket)

  • 64 prosent av arealet leid